Wykaż
bezendu:
Wykaż, za pomocą odpowiednich obliczeń, że reszta z dzielenia wielomianu W(x)=x
2+x+1
przez dwumian (x−r) jest równa W(r)
Czyli mam podzielić ten wielomian pisemnie

x
2+x+1:(x−r)
Nie chce gotowego rozwiązania !
2 wrz 10:35
Piotr 10: W(x)=(x−r)*Q(x)+R(x)
W(r)=(r−r)*Q(x)+R(x)
W(r)=R(x)
Może tak można, ale niech ktoś to lepiej sprawdzi
2 wrz 10:48
bezendu: A czytałeś ostatnią linijkę
2 wrz 10:50
Piotr 10: Tak
bezendu czytałem, ale chciałem dodać swoje rozwiązanie, żeby ktoś to sprawdził, czy
tak można zrobić, chyba się nie obrazisz

?
2 wrz 10:52
bezendu: Nie, ale mogłeś poczekać aż ja wpadłbym na rozwiązanie

I tak najlepsza wiadomość 3 polskie w
tygodniu
2 wrz 10:53
Piotr 10: Spadaj...
2 wrz 10:54
Dominik: wynika to bezposrednio z twierdzenia bezouta. poszukaj w internecie dowodu.
2 wrz 10:54
Piotr 10: ja mam 2 razy więcej haha, jazda

. Już widzę ile będzie jedyneczek
2 wrz 10:54
bezendu: @Dominik znam to twierdzenie ale myślałem, że trzeba to jakoś podizelić
@
Piotr oj tam oj tam
2 wrz 10:57
bezendu:
Wielomian stopnia trzeciego f, którego wykres przedstawiono na rysunku spełnia warunek f(0)=90
Wielomian g dany jest wzorem g(x)=x
3−14x
2+63x−90 Wykaż, że g(x)=−f(−x)
wykres tutaj→
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/93d5fa5984014938.html
f(x)=a(x+3)(x+5)(x+6)
f(0)=a(0+3)(0+5)(0+6)=90
90a=90
a=1
f(x)=(x+3)(x+5)(x+6)
f(x)=x
3+14x
2+63x+90
g(x)=−f(−x)
x
3−14x
2+63x−90=−[(−x)
3+14(−x)
2+63(−x)+90]
x
3−14x
2+63x−90=x
3−14x+63x−90
c.n.w
Ok ?
2 wrz 11:29
Piotr 10:
2 wrz 12:13