Oblicz pole ograniczone liniami
Ramzez: Oblicz pole ograniczone liniami :
y=x2 x+y=6 y=0
Mi wyszło 54 ? dobrze ? Może ktoś sprawdzić bo dzisiaj mam poprawke z matmy ?
2 wrz 10:14
ICSP: chyba źle
2 wrz 10:19
Ramzez: A możesz sprawdzić ? Mi po narysowaniu wyszedł a';a trójkąt i zrobiłem całkę od 0 do 6 x2
−(6−x) i wtedy po scałkowaniu i podstawieniu wyszło 54 .
Czy tą figurę na dwie trzeba rozbic ?
2 wrz 10:23
Ramzez: Już chyba wiem gdzie błąd jak coś mam . Ograniczenie figury się bierze z osi x czy y ?
2 wrz 10:28
Ramzez: już znalazlem , że z x . Może ktos to obliczyc ?
2 wrz 10:40
Ramzez: Prosze pomożcie , bo to wazne !
2 wrz 11:06
Janek191:

y = x
2
y = 6 − x
y = 0
więc
x
2 = 6 − x
x
2 + x − 6 = 0
Δ = 1
2 − 4*1*(−6) = 25 ⇒
√Δ = 5
| | −1 −5 | | − 1+ 5 | |
x1 = |
| = − 3 x2 = |
| = 2 |
| | 2 | | 2 | |
oraz 6 − x = 0 ⇒ x
3 = 6
zatem pole
2 6 2 6
| | 1 | |
P = ∫ x2 dx + ∫ ( 6 − x) dx = [ |
| x3 ] + [ 6 x − 0,5 x2 ] = |
| | 3 | |
0 2 0 2
| | 1 | | 2 | | 2 | |
= |
| *8 + [ 36 − 18 ] − [12 − 2] = 2 |
| + 18 − 10 = 10 |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
2 wrz 11:20
Ramzez: dzięki
2 wrz 11:37
er: y=0 to na zielono nie powinna być na oś pionowa ?
2 wrz 16:57