SW: Też nie wiem czy dobrze to robię. Podpowie ktoś?
12x = 0
3y
2 − 12 = 0
Tutaj nie wiem, czy dobrze, ale wychodzi na to, że
x = 0 x = 0
y = 2 lub y = −2
Punktami podejrzanymi o bycie estremami są: P
1 = (0,2) i P
2 = (0,−2)
P
1:
12 0
W(P
1) = = 144 − 0 = 144 > 0 − funkcja osiąga ekstremum
0 12
| d'f | |
| > 0 − jest to minimum |
| dxdx | |
Podstawiając P
1 do funkcji początkowej:
f
min(P
1) = 6*0
2 + 2
3 − 6 − 12*2 = 0 + 8 − 6 − 24 = −22
P
2:
12 0
W(P
2) = = −144 < 0 − funkcja nie ma ekstremum
0 −12