macierz
Kuba: B= |1 0 2 |
|2 −1 0 |
jak sprawdzic czy macież jest są ortogonalna ?
1 wrz 22:40
PW: A co to znaczy?
1 wrz 22:48
Kuba: pytasz że nie wiesz?czy pytasz się żeby ja się zastanowił
jest to macierz odwrotna ale jest napisane ze macierz ortogonalna może być tylko kwadratowa a
ta macierz nie jest
1 wrz 22:53
bu: Sprawdź czy dojdziesz do "I". Czyli A * AT = I
1 wrz 23:02
bu: Nie zauważyłem, że tam nie masz drugiego stopnia, więc tak jak napisałeś masz macierz n x m = 2
x 3, więc nie jest, ponieważ nie jest kwadratowa
1 wrz 23:02
Kuba: 5 2
2 5 czyli jest ?
1 wrz 23:06
Kuba: czyli jak dostane sprawdzic taka macierz na egzaminie to mam napisać ze sie nie da bo to nie
jes macierz kwadratowa tak ?
1 wrz 23:08
bu: Co jest, chodzi ci o macierz:
[5 2]
[2 5] ?
1 wrz 23:08
bu: Tak, musi być kwadratowa, czyli n x n, n ∊ N+
1 wrz 23:08
PW: Jeżeli na pytanie:
− Czy macież jest są ortogonalne?
Odpowiedź brzmi
− Jest to macierz odwrotna,
to ja rozumiem kłopoty ze zrozumieniem.
1 wrz 23:09
Kuba: bu to co napisałem
52
25
to przemnożyłem A+At bo tak napisałeś
1 wrz 23:10
Kuba: czli tylko kwadratowe i kropka
1 wrz 23:11
bu: tak, kiedy poprawka

?
1 wrz 23:12
Kuba: 9 wrzesnia
1 wrz 23:15
Kuba: a słabiutko u mnie
1 wrz 23:15
bu: mało czasu
1 wrz 23:16
Janek191:
Macierz ortogonalna to macierz kwadratowa A ∊ Mn ( K ) spełniająca równość
AT* A = A*AT = In
gdzie
K − ciało, np. R , C ( liczb rzeczywistych, liczb zespolonych )
In − macierz jednostkowa wymiaru n
AT − macierz transponowana
2 wrz 12:05