???
Kiki: Dlaczego mając taką całkę:
zamieniając ją na taką postac :
nie mogę od razu użyć tego wzoru:
| | 1 | | 1 | | x | |
∫ |
| dx= |
| arctg |
| +C |
| | x2+a2 | | a | | a | |
tylko muszę użyć podstawienia t=4x


1 wrz 21:12
Rafał28:
Zastosuj od razu wzór a następnie oblicz pochodną i porównaj czy otrzymasz funkcję podcałkową.
1 wrz 21:15
Trivial: Nie możesz, gdyż we wzorze masz x2, a w całce (4x)2.
1 wrz 21:23
Trivial:
Ale możesz użyć tego wzoru tak:
| | dx | | 1 | | dx | |
∫ |
| = |
| ∫ |
| = wzór. |
| | 100+16x2 | | 16 | | (52)2 + x2 | |
1 wrz 21:29
Mila:
Podstawienie :
| | 10 | |
[4x=10t, 4dx=10dt, dx= |
| dt] |
| | 4 | |
| | 10 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| * |
| ∫ |
| dt= |
| arctgt= |
| | 4 | | 100 | | 1+t2 | | 40 | |
1 wrz 21:41
Kiki: dlaczego 4x = 10t?
1 wrz 22:03
1 wrz 22:13
Mila:
Zobacz co się stało, gdy dałam podstawienie 4x=10t,
wykonaj, pomyśl.
Trivial wyłączył z mianownika 16
| | 100 | | 25 | | 5 | |
16*( |
| +x2)=16*( |
| +x2)=16*( ( |
| )2+x2) |
| | 16 | | 4 | | 2 | |
1 wrz 22:19
Kiki: nie wiem dalje co z tym 4x=10t
1 wrz 23:05
Kiki: wytlumaczy mi to ktos?
1 wrz 23:15
Mila:
Czego nie rozumiesz?
1 wrz 23:17
Mila:
Masz mianownik doprowadzić do postaci (1+t
2) albo (a
2+t
2}
postępujesz tak:
1) wyłączasz 16 z mianownika , jak Ci to już napisałam
2)masz teraz mianownik:
| | 5 | |
(( |
| )2+x2) i korzystasz z wzoru: |
| | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 2 | | 2x | |
| ∫ |
| dt= |
| *( |
| arctg( |
| )= |
| 16 | | | | 16 | | 5 | | 5 | |
Ja doprowadzam mianownik do postaci (1+t
2), takie mam wzory podręczne,
zatem jeśli mam mianownik:
| | 5 | |
(( |
| )2+x2) to robię podstawienie : |
| | 2 | |
wtedy:
| | 5 | | 25 | | 25 | |
(( |
| )2+ |
| t2) = |
| (1+t2) |
| | 2 | | 4 | | 4 | |
zamiast robić to na dwie raty, od razu do mianownika :
(10
2+(4x)
2) daję podstawienie :
4x=10t⇔(2x=5t, ) wtedy mam:
(100+100t
2)=100*(1+t
2)
1 wrz 23:42