| dx | ||
∫ | ||
| 1+4x2 |
| 1 | |
arctg(2x)+C | |
| 2 |
| dx | dx | |||
∫ | =∫ | =* | ||
| 1+4x2 | 12+(2x)2 |
| dt | |
=dx | |
| 2 |
| 1 | 1 | ||||||||||
*=∫ | = | ∫arctg | według wzoru chyba tak powinno być, ale | |||||||||
| 12+(t)2 | 2 | 2 |
| 1 | ||
∫ | dt=arc tg t+c | |
| t2+12 |
| t | 1 | |||
[2x=t, x= | , 2 dx=dt dx= | dt] | ||
| 2 | 2 |
| 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | 1 | ||||||||||||||||
∫ | dx= | ∫ | dt= | ∫ | dt= | arctg(t)= | |||||||||||||||
| 1+4x2 | 2 |
| 2 | 1+t2 | 2 |
| 1 | ||
= | arctg(2x)+C | |
| 2 |