Równania
Marcin: Może mi ktoś sprawdzić czy dobrze zrobiłem i ewentualnie poprawić jak jest coś żle
w 1 przykładzie po skorzystaniu z proporcji otrzymałem równanie −x
2−10x−25 dla którego Δ = 0
i rozwiązaniem jest liczba −5 która nie należy do dziedziny czyli równanie 1) nie ma
rozwiązania
| | 2 | | 4x | | 1 | |
2) |
| + |
| = |
| w tym przykładzie dodałem ułamki algebraiczne i otrzymałem |
| | x−3 | | x+2 | | 3 | |
| | 4x2 +2x − 8 | | 1 | |
wyrażenie |
| i przeniosłem |
| na lewą stronę i przyrównałem |
| | x2 − x −6 | | 3 | |
| | 4x2 +2x − 8 | | 1 | |
do 0 czyli |
| − |
| = 0 po odjęciu tych ułamków otrzymałem |
| | x2 − x −6 | | 3 | |
wyrażenie U{12x
2 +6x−24
26 wrz 16:20
Marcin: Sorki niechcący kliknąłem 2 razy zanim skonczyłem
| | 12x2 + 6x − 24 | |
otzrymałem wyrażenie |
| rozwiązałem równanie kwadratowe w |
| | 3x2 −3x − 6 | |
liczniku czyli równaie 2x
2+x−6=0 bo podzieliłem przez 6 i otzrymałem Δ = 49 z tego
√Δ = 7
i pierwiastki 1,5 i −2 ale −2 nie należy do dziedziny czyli równanie ma jedno rozwiązanie 1,5
26 wrz 16:32
Eta:
Witam

1/ dobrze

2) mnie wyszło inaczej, sprawdź jeszcze raz swoje obliczenia

ostateczne równanie jest:
11x
2 − 29x +18 =0 Δ= 49
x
1 = 1 x
2 =
1811
D= R \{−2, 3}
zatem: rozwiązaniami są : x = 1 lub x =
1811
sprawdzałam po podstawieniu , L= P
zatem znajdź błąd w swoich obliczeniach .
26 wrz 16:58
Marcin: Witam bardzo dziękuje Eto za pomoc i odpowiedz w w tym 2 faktycznie pomyliłem się wiem już
gdzie no ale dopiero co zacząłem przygode w szkole z funkcją wymierną i nie mam jeszcze w tym
dobrej wprawy tak więc wielkie dzięki za sprawdzenie
26 wrz 17:20
Eta:
26 wrz 17:33