matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
dlugosc luku krzywej
Róża:
musze obliczyc dlugosc luku krzywej y=
√
x
3
dla x∊[0;1]. korzystajac ze wzoru na dlugosc wychodzi mi ∫
√
1+
9
4
*x
2
calka od 0 do 1. Nie moge sobie poradzic z ta calka...poratuje
13*
√
13
8
ktos? wynik ostateczie to
−
27
27
1 wrz 17:18
Mila:
3
(
√
x
3
)'=
√
x
2
L=
0
∫
1
√
1+(9/4)x
dx=...
9
9
4
[1+
x=t,
dx=dt, dx=
dt]
4
4
9
4
4
2
..=
*
0
∫
1
t
1
2
dt=
*
t
3
2
|
0
1
=
9
9
3
8
9
=
(1+
x)
3
2
|
0
1
=
27
4
Dokończ
1 wrz 17:47
Róża:
faktycznie wystarczylo t=1+
9
4
x dzieki Mila
1 wrz 18:05
Mila:
1 wrz 18:11