Rozwiąz równanie.
Nubirum: Rozwiązaniem rownania ( −37 * 27 + 94 * 18x − 274 * x92 ) : 94 = −92 + 22 jest
liczba :
A. 4
B. −4
C. 3
D. −3
E. 6
1 wrz 16:40
Aga1.: Nie rozwiązuj równania tylko podstawiając liczby sprawdź, która z nich jest rozwiązaniem,
(ułamek jest mało czytelny, użyj wielkiej litery U)
1 wrz 19:41
Aga1.: spróbuję rozwiązać równanie (będzie jednak chyba szybciej)
| | 274*x | |
(−37*27+94*18x− |
| ):94=−92+22 |
| | 92 | |
| | (33)4*x | | −37*33+(32)4*18x− |
| | | | (32)2 | |
| |
| =−81+4 |
| (32)4 | |
−9+17x=−77
17x=−68
x=−4.
2 wrz 06:49