nie rozumiem
Ewelina: Wykonaj działania...:
a)
√2 *(
√6 −
√24 + 3{54} ) =
b)
√10 * (2
√20 − 7
√8 − 4
√5 − 2
√18) =
Jeśli możecie to wyjaśnijcie. ..

dzięki z góry
26 wrz 16:12
Ewelina: Pomóżcie to rozwiązac
26 wrz 16:33
Eta:
√24=√4*6= 2√6
√54= √9*6= 3√6
zatem:
√2( √6 − 2√6 + 3*3√6)= √2*8√6 = 8√12 = 8√4*3 = 8*2√3=16√3
b)
√20=√4*5 = 2√5
√8= √4*2= 2√2
√18= √9*2= 3√2
√10= √2*5= √2*√5
√2*√5( 4√5 −14√2 −4√5 −6√2)= √2*√5( −20√2)= −20*2*√5= −40√5
26 wrz 17:51
Ewelina: Dziękuję
26 wrz 20:12
Eta:
26 wrz 20:49
Wiktoria: Hej
21 wrz 18:01
Wiktoria: Obliczy mi ktoś to ? : 6/8 * 3 całe i 2/3 ? proszę <3 Będę wdzięczna <3
21 wrz 18:02
21 wrz 18:18