matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
aaa
patrycja:
nie moge sobie pooradzic z ta granica:
1
lim n−>
∞
pierwiastek n stopnia z
(n+5)3
n
1 wrz 15:46
Janek191:
Niech
1
1
1
1
1
a
n
=
n
√
=
n
√
*
n
√
=
*
n
√
=
(n +5)*3
n
3
n
n + 5
3
n + 5
1
1
=
*
3
n
√
n + 5
zatem
1
1
1
1
1
lim a
n
=
* lim
=
*
=
3
n
√
n + 5
3
1
3
n→
∞
n→
∞
bo lim
n
√
n + 5
= 1 n→
∞
1 wrz 18:35