metoda cramera
klaudia: rozwiaz metoda cramera
2x−2y=4
x+3y+2=0
3y−2z=4
jak sie za to zabrać ?
1 wrz 15:28
Basia: jeżeli musi być metodą Cramera, to liczysz wyznaczniki
W = [2 −2 0]
[1 3 0]
[0 3 −2]
W
x = [4 −2 0]
[0 3 0]
[4 3 −2]
W
y = [2 4 0]
[1 0 0]
[0 4 −2]
W
z = [2 −2 4]
[1 3 0]
[0 3 4]
| | Wx | | Wy | | Wz | |
jeżeli W≠0 to x = |
| y= |
| z= |
| |
| | W | | W | | W | |
jeżeli W=W
x=W
y=W
z = 0 to układ ma nieskończenie wiele rozwiązań
jeżeli W=0 i (W
x≠0 lub W
y≠0 lub W
z≠0) to układ nie ma rozwiązania
1 wrz 15:40
klaudia: wyszło
x=3
y=1
z=5,5
i nie zgadza sie
1 wrz 16:02
kuna:
x=1
y= −1
z= −3,5
1 wrz 16:08
klaudia: ale metoda cramera tak Ci wyszło ?
1 wrz 16:16
kuna:
Zwykłą metodą ......... to i metodą Cramera też takie rozwiązania muszą wyjść.
Poszukaj błędów w swoim rozwiązaniu !
1 wrz 16:21
klaudia: dobre jest to rozwiązanie ale rozwiązując metodą cramera tak nie wyjdzie
1 wrz 16:21
klaudia: rozwiaz to cramera jak możesz ? bo nie widze u siebie błedu a dwa razy robiłem
1 wrz 16:25
klaudia: pomożeee ktoś ?
1 wrz 16:40
klaudia: błagam o pomoc
1 wrz 16:46
5-latek: Ja bym drugie rownanie zapisal tak x+3y=−2
i wtedy mam uklad
2x−2y=4
x+3y=−2
3y−2z=4 z tego W=−16 i Wx=−16 wiec x=1 dalej juz policz sama
1 wrz 17:32
bezendu: 2x−2y=4
x+3y+2=0
3y−2z=4
2x−2y=4
x+3y=−2
3y−2z=4
[2 −2 0]
[1 3 0 ]
W= [0 3 −2]
[2 −2 0]
[1 −3 0]
W=2*3*(−2)+1*3*0+0*(−2)*0−[0*3*0+0*3*2+(−2)*(−2)*1]
W=−12−(4)=−16
[4 −2 0 ]
[−2 3 0 ]
W
x=[4 3 −2]
[ 4 −2 0 ]
[−2 3 0 ]
W
x=4*3*(−2)+(−2)*3*0+4*(−2)*0−[0*3*4+0*3*4+(−2)*(−2)*(−2)]
W
x=−24−(−8)=−16
[2 4 0 ]
[1 −2 0 ]
W
y=[0 4 −2]
[2 4 0 ]
[1 −2 0 ]
W
y=2*(−2)*(−2)+1*4*0+0*4*0−[0*2*0+0*4*0+(−2)*4*1]
W
y=8−(−8)=16
[2 −2 4 ]
[1 3 −2]
W
z=[0 3 4]
[2 −2 4]
[1 3 −2]
W
z=2*3*4+1*3*4+0*(−2)*(−2)−[4*3*0+(−2)*3*2+4*(−2)*1]
W
z=24+12−(−12−8)=56
spr 2*1−2*(−1)=4
3*(−1)−2*(−3,5)=4
układ prawidłowo obliczony

A tutaj to jest świetnie wytłumaczone
http://matematyka.strefa.pl/metoda_wyznacznikowa.pdf
1 wrz 19:43
5-latek: Czesc
bezendu Nie dajesz sie wykazac studentce
1 wrz 19:55
bezendu: Witaj
5−latek 
ale tu nie trzeba być studentem, żeby to rozwiązać
1 wrz 19:59
5-latek: tak zgadza sie ale TY masz sie zajac geometria
Wobec tego zadanie . Sklada sie z 2 czesci
1 czesc Udowodnij ze jezeli w czworokacie wypuklym ABCD kat B i kat D sa przystajace to AB>AD
wtedy i tylko wtedy gdy CB<CD oraz AB=AD wtedy i tylko wtedy gdy CB+CD. Wskazowka rozwaz
trojkaty ABD i BDC
2 czesc . Korzystajac z udowodnionego w czesci 1 twierdzenia udowodnij twierdzenie : Z dwoch
cieciw AB I CD jest ta wieksza ktorej odleglosc od srodka okregu jest mniejsza .
1 wrz 20:17
bezendu:
5latek zrobię jutro, dziś chcę te dowody poćwiczyć w końcu od jutra jestem maturzystą
1 wrz 20:24
5-latek: OK Panie maturzystu
1 wrz 20:26
geniusz: już obliczyłam sama, tylko nie wiedziałam jak liczyć a wystarczyło przekształcić tylko jedno i
wszystko poszło dzieki
1 wrz 20:31
klaudia: ja też obliczyłam sama

po podpowiedzi
1 wrz 20:32
kuna:
1 wrz 20:33
5-latek: 
dla kuny
1 wrz 20:52