matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozniczkowe II rzedu
Malwinaaa:
e
2
x
y'' − 4y' + 4y =
x
ma ktoś jakiś pomysł jak rozwiązać część po lewej stronie ?
1
czy może e
2
x
*
x
1
i później yp = e
2
x
*
?
Ax+B
yp = e
2
x
*(Ax+B)
−
1
yp' = 2e
2
x
* −(Ax+B)
−
2
*A yp'' = 4e
2
x
*(Ax+B)
−
3
*A i podstawienie
e
2
x
4e
2
x
*(Ax+B)
−
3
*A −4(2e
2
x
*−(Ax+B)
−
2
*A) +4(e
2
x
*(Ax+B)
−
1
) =
x
i co dalej ?
1 wrz 14:12