Geometria trójkąta
Rafał28:
Niech h
a, h
b i h
c oznaczają długości wysokości trójkąta, poprowadzone na boki o długościach
odpowiednio: a, b, c. Wówczas zawsze istnieje trójkąt, którego boki mają długości:
a) 2h
a, h
b i 3h
c;
b) h
a, h
b i 2h
c;
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Odpowiedzi:
a) Nie
b) Nie
c) Tak
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P = |
| aha = |
| bhb = |
| chc |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 2P | | 2P | | 2P | |
a = |
| , b = |
| , c = |
| , |
| | ha | | hb | | hc | |
Z nierówności trójkąta łatwo udowodnić, że odpowiedź do c) to prawda.
Jak uzasadnić, że w przypadku a), b) nie da się zbudować trójkąta?
Rafał28:
Prawdziwe są nierówności trójkąta:
a < b + c b < a + c c < a + b
oraz po podstawieniu:
| | 2S | | 2S | | 2S | |
a = |
| b = |
| c = |
| |
| | ha | | hb | | hc | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| < |
| + |
| |
| < |
| + |
| |
| ha | | hb | | hc | | hb | | ha | | hc | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Przypadek a)
Po kilku przekształceniach otrzymuje
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| < |
| + |
| |
| < |
| + |
| |
| a | | 2b | | 23c | | b | | 12a | | 13c | |
Co dalej?
pigor: ..., no to obalmy tezę (jej słowo "
zawsze") przykładem np. takim:
weźmy Δ prostokątny o przyprostokątnych a=1, b=4, to c=
√17 , a wtedy
h
a=b=4, h
b=a=1, h
c=
abc=
4√17 ≈ 0,97, zatem
z odcinków (2k
a,h
b,3hc)= (8,1,≈3) nie da sie zbudować Δ, bo h
b+3h
c< h
a ;
analogicznie sprawdź, że z odcinków (h
a,h
b,2h
c) także nie da się ..., a więc
wykazałem :
nieprawda, że
zawsze istnieje Δ o wysokościach jak w a), b) . ...