Ekstremum lokalne funkcji dwóch zmiennych potęgi trzeciej
SW: Proszę Was o pomoc/podpowiedź.
Czy jest możliwe wyznaczenie ekstremum funkcji?
f(x,y)=x
3−y
3
| df | | df | |
| daje 3x2, a |
| to 3y2 |
| dx | | dy | |
Jak to dalej ugryźć?
1 wrz 12:26
kropka :
a tak w ogole to funckcja nie posiada ekstremum
1 wrz 12:53
SW: Dzięki! Racja, nie napisałem minusa. A jeżeli takie zadanie pojawi się na kolokwium/egzaminie
to jak to udowodnić, że nie ma ekstremum? Napisać, że wynika to z samej funkcji, czy wymaga to
jakiegoś dalszego liczenia?
1 wrz 12:58
AS:
Ekstrema funkcji wielu zmiennych
Dana jest funkcja z = f(x,y)
Warunek konieczny ekstremum w punkcie P(xo,yo)
f ’x (xo,yo) = 0 i f ’y (xo,yo) = 0
Warunek wystarczający
1. f’x(xo,yo) = 0 i f’y(xo,yo) = 0
2. W(xo,yo) = f ’xx(xo,yo)*f ’yy(xo,yo) – [f ’xy(xo,yo)]2 > 0
przy czym
gdy f ’xx(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) maksimum lokalne
gdy f ’xx(xo,yo) > 0 w punkcie (xo,yo) minimum lokalne
Jeśli W(xo,yo) = 0 przypadek wątpliwy,badać osobno
Jeśli W(xo,yo) < 0 w punkcie (xo,yo) brak ekstremum
1 wrz 16:03
SW: Dzięki, pozdrawiam
2 wrz 10:04