wyl. monotoniczności
67543: Wylicz monotoniczność funkcji √x + 1 w przedziale (2;∞)
26 wrz 15:46
Bogdan:

Rysunek przedstawia szkic wykresy funkcji.
Monotoniczności się nie wylicza, monotoniczność się wyznacza.
f(x) =
√x + 1
Założenie: x + 1 ≥ 0 ⇒ x ≥ −1.
Dziedzina D
f: x ∊ <−1, +
∞)
Funkcja f(x) =
√x + 1 jest rosnąca w całej dziedzinie, a więc także dla x∊(2 +
∞).
Sformułuj porządnie treść polecenia w tym zadaniu.
26 wrz 18:30
Bogdan:
Treść zadania powinna być taka: określ monotoniczność funkcji f(x) =
√x + 1.
Dziedzina D
f: x ∊ <−1, +
∞)
Założenie: x
2 − x
1 > 0 i x
1 ≥ −1 i x
2 ≥ − 1
Badamy znak różnicy: f(x
2) − f(x
1).
f(x
2) − f(x
1) =
√x2 + 1 −
√x1 + 1 =
| | ( √x2 + 1 − √x1 + 1 )*( √x2 + 1 + √x1 + 1 ) | |
= |
| = |
| | √x2 + 1 + √x1 + 1 | |
| | x2 + 1 − x1 − 1 | | x2 − x1 | |
= |
| = |
| > 0 |
| | √x2 + 1 + √x1 + 1 | | √x2 + 1 + √x1 + 1 | |
ponieważ x
2 − x
1 > 0 z założenia i
√x2 + 1 +
√x1 + 1} > 0 dla x
1, x
2 ≥ −1.
Jeśli f(x
2) − f(x
1) > 0 to funkcja f(x) jest rosnąca w całej dziedzinie.
26 wrz 18:57