dzielenie pisemne wielomianów z parametrem
67543: Podziel sp. pisemnym:
(x3 + m2x2 − 11mx + 17) : (x2 − 2x + 1)
26 wrz 15:45
Eta:
No to dzielimy
| | R(x) | |
(x3 +m2x2 −11mx +17 ) : ( x2 −2x +1)= x + m2 +2 + |
|
|
| | x2−2x +1 | |
−x
3 +2x
2 −x
−−−−−−−−−−−−−−
= ( m
2 +2) x
2 − ( 11m +1) x +17
− ( m
2 +2) x
2 +(2m
2 +4) x − m
2 −2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
= = ( 2m
2 − 11m +3)x − m
2 +15 −−−−− to reszta R(x)
sprawdzenie:
( x
2 −2x +1)( x + m
2 +2) + 2m
2x − 11mx + 3x − m
2+15=
= ........ dokończ ... upewnisz się ,że wynik z dzielenia jest poprawny
26 wrz 16:32
blueee: podepnę się: moze mi ktos pomóc to podzielić?
(2x
3 − 4x
2 −7x + 18) : (2x
2 +ax + 9)
z gory dzieki
24 paź 16:59