matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
liczby zespolone
ania:
W zbiorze liczb zespolonych znaleźć rozwiązania z
2
+(3+i)z+2+i=0
31 sie 21:19
Mila:
Δ=(3+i)
2
−4*(2+i)=9+6i−1−8−4i=2i
√
Δ
=
√
2i
=1+i [spr.(1+i)
2
=1+2i−1=2i]
−3−i−1−i
−3−i+1+i
z
1
=
lub z=
2
2
z
1
=−2−i lub z
2
=−1
31 sie 23:07