funkcja lkwadratowa
anneee: Mam pytanie, potrzebuje wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji kwadratowej w R. Nie
ma przedziału i czy w takim wypadku napisanie, że najwyższa/ najniższa wartość jest
nieskończona jest prawidłowe?
31 sie 21:04
asdf:
f(x) = ax
2 + bx + c, a ≠ 0
jeżeli: a < 0: przy wierzchołku jest największa wartość,
jeżeli: a > 0: przy wierzchołku jest najmniejsza wartość
czyli:
31 sie 21:08
anneee: Powiedzmy, ze mam funkcje, gdzie a jest dodatnie. Wtedy przy wierzchołku mam najmniejszą
wartość. A jak w tym wypadku zapisać największą ?
31 sie 21:13
5-latek: Wedlug mnie nie
jesli masz parabole skierowana ramionami w gore to najmniejsza wartosc funkcji bedzie w
wierzcholku paraboli a najwieksza w nieskonczonosci
Odwrotnie jesli ramiona sa skierowane wdol to majwieksza wartosc jest w wierzcholku w
namniejsza w − nieskonczonosci.
narysuj sobie obie parabole i zobacz czy tak nie jest
31 sie 21:16
asdf:

y = −x
2 + 3x − 1
a = −1,
b = 3
c = −1
| | −b | | 3 | | 3 | | 3 | |
czyli f(p) = f( |
| ) = f( |
| ) = −1 * ( |
| )2 + 3 * |
| − 1 = policz |
| | 2a | | 2 | | 2 | | 2 | |
ma najwieksza wartosc
31 sie 21:20
Aga1.: W/g mnie, gdy a<0 to funkcja kwadratowa nie ma wartości najmniejszej , gdy zaś a>0 funkcja nie
posiada wartości największej w R.
1 wrz 14:48
Basia: Oczywiście Aga1 ma rację.
Sformułowanie "wartość największa/najmniejsza jest nieskończona" jest całkowicie
nieprawidłowe, więcej, po prostu nie ma sensu.
1 wrz 14:51