matematykaszkolna.pl
funkcja lkwadratowa anneee: Mam pytanie, potrzebuje wyznaczyć najmniejszą i największą wartość funkcji kwadratowej w R. Nie ma przedziału i czy w takim wypadku napisanie, że najwyższa/ najniższa wartość jest nieskończona jest prawidłowe?
31 sie 21:04
asdf: f(x) = ax2 + bx + c, a ≠ 0 jeżeli: a < 0: przy wierzchołku jest największa wartość, jeżeli: a > 0: przy wierzchołku jest najmniejsza wartość czyli:
 −b −Δ 
f(p) = f(

) =

2a 4a 
31 sie 21:08
anneee: Powiedzmy, ze mam funkcje, gdzie a jest dodatnie. Wtedy przy wierzchołku mam najmniejszą wartość. A jak w tym wypadku zapisać największą ?
31 sie 21:13
5-latek: Wedlug mnie nie jesli masz parabole skierowana ramionami w gore to najmniejsza wartosc funkcji bedzie w wierzcholku paraboli a najwieksza w nieskonczonosci Odwrotnie jesli ramiona sa skierowane wdol to majwieksza wartosc jest w wierzcholku w namniejsza w − nieskonczonosci. narysuj sobie obie parabole i zobacz czy tak nie jest
31 sie 21:16
asdf: rysunek y = −x2 + 3x − 1 a = −1, b = 3 c = −1
 −b 3 3 3 
czyli f(p) = f(

) = f(

) = −1 * (

)2 + 3 *

− 1 = policz
 2a 2 2 2 
ma najwieksza wartosc
31 sie 21:20
Aga1.: W/g mnie, gdy a<0 to funkcja kwadratowa nie ma wartości najmniejszej , gdy zaś a>0 funkcja nie posiada wartości największej w R.
1 wrz 14:48
Basia: Oczywiście Aga1 ma rację. Sformułowanie "wartość największa/najmniejsza jest nieskończona" jest całkowicie nieprawidłowe, więcej, po prostu nie ma sensu.
1 wrz 14:51