ciąg liczbowy
anneee: | | 100n − 50 | |
Ciąg liczbowy ( an ) dany jest wzorem an = |
| |
| | n2 + 200 | |
a) oblicz a
3 − a
2 + a
1
b) oblicz a
n+1 − a
n
31 sie 19:59
Kamix: Podstaw sobie za an 3 oblicz sobie ile wyjdzie a3, podstaw sobie za an także 2, oblicz ile
wynosi a2, podstaw sobie także 1 za an, oblicz ile wyjdzie a1, następnie wykonaj działanie.
Podpunkt b) analogicznie. Nic prostszego. Gdybyś jednak miała jakieś problemy, to podpunkt a
Ci rozwiąże.
31 sie 20:02
Kamix: Przykładowo obliczę ile wynosi a3
a3=100*3−5032+200 −−−> W miejsce każdego n podstawiasz 3
a3=250259
Tak samo z a2 i a1, potem 250259−a2(musisz policzyć podstawiając za n
2)+a1(podstawiasz za n 1) i podpunkt a) ZROBIONY ; ))
31 sie 20:07
anneee: Byłabym wdzięczna gdybyś pokazał na podpunkcie jak to rozwiązać
31 sie 20:10
anneee: A czemu 32 + 200 to 259 ? Nie powinno być 209 ?
31 sie 20:12
Kamix: a)a3−a2+a1
a3=250259
a2=150204
a1=50201
250259−150204+50201=1025100010620036−u{7808850}{10620036
}+264180010620036=−678375010620036+2641800{10620036}=−u{414195010620036≈−0,39
Wynik "nieładny" bo i liczby takie, a nie chce mi się już męczyć nad skracaniem.
31 sie 20:22
Kamix: O jejku, źle się tekst poedytował, wybacz, ale nie będę tego żmudnego zajęcia robił po raz
kolejny, ważne, że w a) wynik wyszedł w przybliżeniu −0,39
31 sie 20:22
Kamix: Oczywiście masz rację, a ja zrobiłem z błędem w rachunkach i prawdopodobnie dlatego ten wynik
jest taki brzydki. Oczywiście powinienem wziąć 209.
31 sie 20:23
bezendu:
@Kamix pisz ułamki za pomocą dużego U
31 sie 20:30
anneee: Czyli najprostszym sposobem. Ja próbowałam kombinować z wyciąganiem przed nawias i innymi
takimi zeby te liczby uprościć. Dziękuję za pomoc.
31 sie 20:34
Mila:
| | 100(n+1)−50 | | 100n−50 | |
b) |
| − |
| = |
| | (n+1)2+200 | | n2+200 | |
| | 100n+100−50 | | 100n−50 | |
= |
| − |
| = |
| | (n+1)2+200 | | n2+200 | |
| | 50(2n+1) | | 50(2n−1) | |
= |
| − |
| = |
| | (n+1)2+200 | | n2+200 | |
| | 2n+1 | | 2n−1 | |
=50*( |
| − |
| ) i tak zostaw |
| | (n+1)2+200 | | n2+200 | |
31 sie 22:43