rozpadający się na dwie części pocisk
tre: Pocisk o masie m lecący poziomo z prędkością v rozerwał się na 2 równe części tak, ze jedna z
nich uzyskała prędkość −v. Ustal kierunek zwrot i wartość prędkości, która uzyskała druga
część pocisku oraz oblicz zmianę pędu każdej części pocisku.
Totalnie nie wiem jak zabrać się za to zadanie.
Mam jedynie rysunek:
http://img853.imageshack.us/img853/5382/1re4.png
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
31 sie 19:47
Technik:
zasada zachowania energii+zasada zachowania pędu
31 sie 20:32
tre: Niby znam tą zasadę ale nie wiem jak ją wykorzystać do tego zadania.
p = p1 + p2
z tego można przekształcić do:
v2 = mv − v1
ale nie taka jest odpowiedź.
31 sie 21:07
Boogeyman: p=m*v
p1=−v*0,5m
p2=v2*0.5m
p=p1+p2
m się skraca
−v*0,5+v2*0,5=v
v2=3*v
Zasada zachowania energii tutaj nie obowiązuje bo nie wiadomo co sie dzieje przy rozerwaniu...
v2: kierunek poziomy, zwrot zgodnie do lecącego na początku pocisku, wartość v2=3v
dalej dasz rade
31 sie 22:07