spr. ułamka z 4 pierw.
67543: Sprowadź do wspólnego mianownika:
26 wrz 15:42
AROB: Ułamek jest tu tylko jeden, więc nie ma co sprowadzać do wspólnego mianownika.
26 wrz 23:03
AS: Chodzi chyba o zniesienie niewymierności z mianownika.
Przekształcam mainownik
√15 −
√6 +
√35 −
√14 =
√3*(
√5 −
√2) +
√7*(
√5 −
√2) =
(
√5 −
√2)*(
√7 +
√3)
| | 1 | |
U = |
| = |
| | (√5 − √2)*(√7 + √3) | |
| 1 | | (√5 + √2)*(√7 − √3) | |
| * |
| = |
| (√5 − √2)*(√7 + √3) | | (√5 + √2)*(√7 − √3) | |
| (√5 + √2)*(√7 − √3) | | (√5 + √2)*(√7 − √3) | |
| = |
| |
| (5 − 2)*(7 − 3) | | 12 | |
27 wrz 09:15