31 sie 17:03
Basia:
a wiesz jak policzyć całkę nieoznaczoną ?
| | lnx | |
∫ |
| dx ma być ? potem w granicach od √e do e ? |
| | x2 | |
31 sie 17:08
student: tak ma być.
nieoznaczoną policze, ale mam problem z całkami oznaczonymi liczonymi przez częsci.
bo jednoczesnie sie liczy nieoznaczona i wprowadza te granice...
31 sie 17:11
Basia:
t = lnx ⇒ x=e
t
x
1 =
√e ⇒ t
1 = lne
1/2 =
12
x
2 = e ⇒ t
2 = lne = 1
| | lnx | | lnx | | 1 | | t | |
∫ |
| dx = ∫ |
| * |
| dx = ∫ |
| dt = ∫t*e−tdt |
| | x2 | | x | | x | | et | |
| | lnx | |
√e∫e |
| dx = 1/2∫1t*e−tdt |
| | x2 | |
no a całkę ∫t*e
−t dt przez części już bardzo łatwo policzyć
31 sie 17:12
Basia:
u = t u'=1
v' = e−t v = −e−t
∫t*e−tdt = −t*e−t + ∫e−tdt = −t*e−t − e−t+C = −e−t(t+1)
1/2∫1t*e−tdt = [ −e−t(t+1) ] 1/2||1 =
−e−1(1+1) − [ −e−1/2(12+1) ] = ................
to już sobie dokończ
31 sie 17:18
student: za chwile się tym zajme, bo jestem w trakcie innej całki.
mam pytanie przy okazji. jesli mam całke oznaczoną od 0 do 1 ∫arctgxdx
to czy musze liczyc przez granice czy wystarczy obliczyć nieoznaczoną a potem dokończyć?
31 sie 17:25
Basia:
| | 1 | |
∫arctgx dx = || u=arctgx u' = |
| |
| | 1+x2 | |
v' = 1 v = x
| | 1 | | 2x | |
x*arctgx − |
| *∫ |
| dx = |
| | 2 | | x2+1 | |
| | ln(1+1) | | ln(0+1) | |
0∫1arctgx dx = 1*arctg1 − |
| − [ 0*arctg0 − |
| ] = |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | ln2 | | ln1 | |
1* |
| − |
| − [0*0 − |
| ] = |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| π | | ln2 | | π | | ln2 | |
| − |
| − [0−0] = |
| − |
| |
| 4 | | 2 | | 4 | | 2 | |
jak nie ma przeszkód to się po prostu podstawia
31 sie 17:42
student: a przeszkody to? przepraszam za głupie pytanie, ale troche szybko jadę z materiałem
(kampania wrześniowa

) i się gubię.
31 sie 17:52
Basia:
0 w mianowniku; ujemna pod pierwiastkiem (w całkach raczej się nie zdarza)
"złośliwe" granice całkowania
ale w tym przedziale jest 0 a ln0 nie istnieje
trzeba rozbić na dwie całki
i takie tam bzdety
31 sie 18:13
student: aha rozumiem, wielkie dzięki

PS. pierwszą całke zrobiłem od razu przez części i wyszło (tak myślę

) łatwiej niż ty tutaj
napisałaś.
u=lnx v'=x
−2
u'=
1x v=−
1x
| | −lnx | | 1 | |
i od razu wychodzimy na |
| + ∫ |
| dx |
| | x | | x2 | |
tak tylko piszę w ramach dzielenia się informacjami
31 sie 18:17
student: aha no i doszedłem do wyniku
| | 1+lne | | 1+ln√e | |
...=[− |
| ]−[− |
| ] i jak to teraz obliczyć? |
| | e | | √e | |
pomóż proszę
31 sie 18:21
student: Basia, pomogłabyś?
31 sie 19:04
Basia: przecież już to masz; wpis 17:18
31 sie 19:10
student: "to już sobie dokończ" nie potrafie
31 sie 19:11
Basia:
−e
−1(1+1) − [ −e
−1/2(1/2+1) ] =
ale zostawiłabym w postaci z trzeciej linijki
31 sie 19:19