Rozwiąż równania tryg. :
JOLO: sinx − cosx = 0
sinx + cosx = 0
sinx + cosx = 1
sinx − cosx = 1
31 sie 16:30
ICSP: Skorzystaj z tego że
| | π | |
sinx ± cosx = √2(sin ± |
| ) |
| | 4 | |
Teraz te równania nie powinny sprawiać problemów.
31 sie 16:32
PW: Można też skorzystać z wzorów połówkowych
| | x | | x | | x | |
cosx=cos2 |
| −sin2 |
| =1−2sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | x | |
i jedynki trygonometrycznej dla kąta |
| (w zad. 2. i 3.). |
| | 2 | |
Będzie to bardziej żmudne niż sposobem
ICSP, który używa wzoru nie tak powszechnie
znanego.
31 sie 16:52
Basia: można jeszcze tak
sinx − cosx = 0
sinx = cosx
1. cosx = 0 ⇒ sinx= ±1 czyli dla cosx =0 równanie nie jest prawdziwe, bo ±1 ≠ 0
2. cosx ≠ 0
sinx = cosx / :cosx
tgx = 1
x = π4+kπ
pozostałe identycznie
31 sie 16:59
Aga1.: Można też
sinx−cosx=0
sinx=cosx
| | π | | π | |
x= |
| −x+2kπ lub x=π−( |
| −x)+2kπ −−równanie sprzeczne. |
| | 2 | | 2 | |
31 sie 19:42