Procenty - ile kosztuje kurtka po ..
Anonim: Kurtka kosztuje 50 zł, zdrożała o 35 % a potem staniała o 40 %, ile teraz kosztuje kurtka
proszę o dokładnie wytłumaczenie jak obliczyć tego typu zadania, z góry bardzo dziękuje
31 sie 16:08
5-latek: Cena kur tki po podwyzce o 35% wynosi 50zl+(50zl*0,35)=50zl+17,5=67,50zl
Cena kurtki po obnizce o 40% wynosi 67,50zl−(67,50zl*0,4)= policz
Wiadomo ze 35%=0,35
40%=0,4
31 sie 16:28
Bogdan:
Można od razu: 50*1,35*0,6 = ...
31 sie 16:43
Gustlik: Dwie proporcje:
−podwyżka o 35 %:
50 zł − 100 %
x zł − 135 %
− obniżka o 40 %
67,50 zł − 100 %
x − 60 %
31 sie 23:24
baca:
Gustlik masakra, i Ty uczysz?
31 sie 23:31
bezendu: @baca przecież to jest dobre rozwiązanie ?
31 sie 23:34
baca:
ale naokoło świata, jak mawia sam Gustlik
31 sie 23:42
jasiek:
1,3*0,6*50zł=
39 zł −− obecna cena kurtki
i tyle w tym "temacie" ( bez wycieczki "z Gdańska do Sopotu przez Krym"
1 wrz 00:37
jasiek:
Oj sorry
1,35*0,6*50zł = 40,50 zł
1 wrz 00:41
pigor: ... , no właśnie czas skończyć ze schematycznym (patrz
Gustlik)
lub addytywnym podejściem do procentów, bo tylko multiplikatywne
podejście do nich załatwia zadania w jednej linijce np. tak :
nowa cena = 60%*135%*50= 30*1,35= 40,5=
40zł 50gr i tyle . ...
1 wrz 12:47
5-latek: Czesc
pigor . Tylko jakos w szkole nie chca skonczyc
Przeciez tak jak juz kiedys pisalem pamietasz na temat <wyznacz pozostale funkcje
trygonometryczne > to samo takie zadania sa walkowane w szkole i nie powinny sie pojawiac na
forum .
Jednak sie pojawiaja . Dlaczego . Albo z lenistwa albo uczen naprawde nie rozumie . Pytanie
dlaczego nie rozumie ?. Prosi o dokladne wytlumaczenie . Przeciez rozumowanie jest tu proste
jeszeli kurtka zdrozala o 35% to aktualna cena kurtki po podwyzce bedzie wynosic 135 % ceny
kurtki przed podwyzka czyli 50*135% .
Teraz jesli kurtka staniala o 40% to aktualna cena kurtki po obnizce bedzie wynosic 60%( ceny
po podwyzce .
Wobec tego nowa cena kurtki po podwyzce o 35% i potem po obnizce o40% wynosi
50*135%*60%=40,50zl.
Wiec moze dobrze ze ma pokazane rozne sposoby rozwiazania tego zadania .
Poza tym zobacz ze nawet nie podziekowal za rozwiazania
1 wrz 13:22
pigor: ..., zgadza się i − jeśli już − ja bym krok po kroku to zadanie uczył
np. tak :
niech
c=? − szukana obecna (nowa) cena kurtki , to z warunków zadania
(słowo po słowie), ponieważ
50 zł =
100%*50 zł , więc
135%*50,
zatem
60%*(135%*50)= 6*5*100%*1,35= 30*1,35=
40,40 zl= c . ...
1 wrz 13:38
Anonim: dzięki za rozwiązania, właśnie o to mi chodziło, po prostu nie mogłem tego zrozumieć, a teraz
juz wiem, dzięki.
1 wrz 14:35
Gustlik:
baca, tak się składa, ze proporcje są o wiele łatwiej przyswajalne przez wielu uczniów,
niż "standardowa" szkolna metoda liczenia procentów, w efekcie uczeń proporcją zrobi zadanie
szybciej i bez pomyłki niż szkolną metodą, choć pisania jest nieco więcej. Czasem mamy do
czynienia z sytuacją, że na skróty biegnie źle utrzymana i wyboista droga, którą się ciężko i
długo jedzie (patrz rysunek), natomiast autostrada biegnie dookoła świata, jest wprawdzie
dalej, ale czasowo znacznie krócej, bo można jechać szybko. Taką autostradą są właśnie
proporcje.
14 wrz 01:50