mógłby ktos sprawdzić czy dobrze rozwiązałam?
Ewa: wyznacz równanie stycznej do wykresu funkcji y=f(x) w punkcie x0
f(x)= 3x3 − 5x + 1 x0=2
w takim razie P=(2,f'(x1))
f'(x1) = 3*23−5*2+1=3*8−10+1=15 −−> P= (2,15) −pkt styczności
a=f'(x0)
a=9*22−5=31
y=ax + b
15=31*2 + b
15−62=b
−47=b
y=31x−47 − równanie stycznej do wykresu funkcji
dobrze? czy należy to inaczej zrobić?
31 sie 16:06
Basia: obliczenia dobre; zapisy złe
P(2; f(2)) wyrzuć "prim"
f(2) = 15 policzone dobrze, ale to nie jest f'(x1) tylko f(2)
f'(x) = 9x2−5 to trzeba napisać
a= f'(2) = 9*4−5 = 31
reszta w porządku
można z gotowego wzoru, ale mnie się tak jak jest bardziej podoba
31 sie 16:11
PW: Napisałaś f'(x1)=3•23 −5•2+1, a liczysz f(x0) (i słusznie, bo punkt styczności to
P=(x0,f(x0)), czyli (2,f(2)). Raz piszesz o tej "2" jako o x0, a drugi raz jako o x1.
Poza tym drobnym błędem reszta dobrze.
Warto napisać wyraźnie f'(x)=9x2−5
31 sie 16:19
PW: Basiu, nie widziałem Twojego wpisu, ale uwagi mamy jak spod kalki.
31 sie 16:21
Basia: rzeczywiście; zapewne więc mamy rację
31 sie 16:24