Zbiór A jest zbiorem wszystkich argumentów dla których funkcja f(x)=-3(x-4)(5-x)
kamczatka: Zbiór A jest zbiorem wszystkich argumentów dla których funkcja f(x)=−3(x−4)(5−x) przyjmuje
wartości dodatnie Zatem A= ?
a=−3
x1=4
x2=5
więc moim zdaniem to jest A=(4;5) a w odpowiedziach mam A=(−∞;4)∪(5;+∞)
31 sie 14:48
Janek191:
f(x) = − 3*( x − 4) ( 5 − x) = − 3*( x − 4)*[ − 1*( x − 5)] = 3*( x − 4)*( x − 5)
a = 3 > 0
x1 = 4 , x2 = 5
zatem
A = ( −∞ ; 4) ∪ ( 5; +∞)
===================
31 sie 15:03
kamczatka: czemu −3 sama zamieniła się w +3 ?
31 sie 15:13
Janek191:
Masz wszystko napisane !
5 − x = − 1*( x − 5)
a −3*( −1)= 3
31 sie 15:16
kamczatka: czemu 3 tylko wymnażamy przez −1 a co z nawiasem (x−4) ?
1 wrz 14:38
kamczatka: i czemu w ogóle (5−x) zamieniło się na (x−5) a nie na (−x+5) ?
1 wrz 14:39
Basia: minus został wyłączony przed nawias
1 wrz 14:40
kamczatka: aha a czemu nawiasu pierwszego nie wymnażamy ?
1 wrz 14:44
Basia: a po co ? przecież z postaci iloczynowej y = 3(x−4)(x−5)
już widać jaka to parabola
1 wrz 14:46
kamczatka: w sumie to nadal nie rozumiem o co chodzi z tym współczynnikiem a, bo jak się wymnoży −3 przez
pierwszy nawias to wychodzi −3x
1 wrz 14:51
Basia: jak chcesz wymnożyć to wymnóż poprawnie
−3(x−4)(5−x) = −3(5x − x2 − 20 + 4x) = −3(−x2+9x−20) = ................
dokończ
1 wrz 15:02