trygonometria, wykres i równania
lilka: narysuj wykres funkcji:
| | |sin 2x| | |
f(x)= |
| , sin x≠0 , x∊<−2π, 2π> |
| | sin x | |
|sin 2x|= { sin 2x≥0, x∊ ?
jak dokończyc?
wskazówki co do wykresu?
31 sie 14:18
Basia:
| | |2sinxcosx| | | 2*|sinx|*|cosx| | |
f(x) = |
| = |
| |
| | sinx | | sinx | |
dla x∊ (−2π; −π) ∪ (0;π) sinx≥0 czyli |sinx| = sinx czyli masz f(x) = 2|cosx|
dla x∊ (−π;0) ∪ (π;2π) sinx<0 czyli |sinx| = −sinx czyli masz f(x) = −2|cosx|
w punktach −2π; −π; 0; π; 2π funkcja nie jest określona
31 sie 14:28
lilka: czyli w tych miejscach jest jakby przerwa w wykresie?
31 sie 14:52
Basia: tak
31 sie 14:52
lilka: ok, a mam jeszcze takie zadanie: polecenie jest takie samo:
a) f(x)= 2sin x − |sin x| , x∊<−2π,2π>
i nie wiem co zrobić, jak rozpisać
31 sie 14:58
Basia:
tak samo
x∊<−2π,−π> ∪ <0;π>∪{2π} ⇒ sinx≥0 ⇒ f(x) = 2sinx − sinx = sinx
x∊(−π;0)∪(π;2π) ⇒ sinx<0 ⇒ f(x) = 2sinx−(−sinx) = 3sinx
g(x) jest określona ⇔ f(x)≠0 ⇔ sinx≠0
czyli masz
| | 2|sinx| | | 2sinx | |
x∊(−2π,−π) ∪ (0;π) ⇒ g(x) = |
| = |
| = 2 |
| | sinx | | sinx | |
| | 2|3sinx| | | −6sinx | |
x∊(−π;0)∪(π;2π) ⇒ g(x) = |
| = |
| = −2 |
| | 3sinx | | 3sinx | |
31 sie 15:17
lilka: dziękuję, i tu wykres będzie taki po dwie fale odbite?
31 sie 15:23
Basia: nie bardzo rozumiem
f(x)
rysujesz sinx w <−2π,−π> ∪ <0;π>∪{2π}
i 3sinx w (−π;0)∪(π;2π)
g(x)
rysujesz y=2 w (−2π,−π) ∪ (0;π)
i y= −2 w (−π;0)∪(π;2π)
31 sie 15:29