wektor
obi2exe: Zagadnienie nie do końca na to forum, ale z racji tego, że matematyka jest językiem fizyki
ktoś pewnie zna odpowiedz. Co to jest wektor? Nie interesuję mnie książkowa definicja ani jego
własności. Chce wiedzieć do czego się tego używa i zobaczyć kilka jasnych przykładów, z życia
wziętych. Przeczytałem już kilka artykułów, ale nadal nie łapie...
31 sie 12:17
Basia:

tak najprościej i niezbyt dokładnie......................
pchasz po stole jabłko (po prostej); używasz do tego jakiejś siły i to jest wartość (długość)
wektora
ale to za mało bo pchasz to jabłko w określonym kierunku (wzdłuż, wszerz, po przekątnej itd)
to jest kierunek wektora
załóżmy, że pchasz wzdłuż; jak dotąd nie wiemy w którą stronę
tę stronę wskazuje kierunek wektora
no więc na przykład (bo nie tylko) przy pomocy wektora można opisać siłę
jeżeli na jakieś ciało działają dwie różne siły to faktycznie działa na nie siła, która jest
ich wypadkową (sumą)
(patrz rysunek)
na kulkę działają siły a i b; więc w efekcie działa na nią siła c
31 sie 12:33
obi2exe: Dobra łapie, świetny przykład dzięki Basia. Dla utrwalenia proszę o jeszcze jeden przypadek,
najlepiej coś innego ale równie dobrze pokazanego.
31 sie 12:56
obi2exe: A jeszcze jedno "załóżmy, że pchasz wzdłuż; jak dotąd nie wiemy w którą stronę tę stronę
wskazuje kierunek wektora" Tego czasem nie robi zwrot wektora?
31 sie 12:58
fx: Wektory same w sobie są doskonałym narzędziem fizyki głównie dlatego, że dostarczają
abstrakcyjną funkcjonalność tj. pozwalają zwięzłe opisywać zachowanie pewnych obiektów. To
jest w gruncie rzeczy idea wektora w fizyce − umożliwić opis zachowania obiektów w sposób
zwięzły − nie trzeba rozpatrywać równolegle położenia obiektów w każdym wymiarze −
rozpatrujemy zbór funkcji opisujących położenie jako wektor i wówczas mamy dużo łatwiejszą
robotę.
Masz złe podejście do tematu. Nie da się używać skutecznie narzędzia gdy nie zna się jego
własności. Musisz rozumieć pojęcie wektora aby biegle się nim posługiwać w ramach fizyki.
Zwłaszcza, że w pewnym momencie wektor staje się pojęciem pierwotnym − gdy zaczynamy pracę z
tensorami, które obecnie są bardzo mocnym narzędziem fizyki.
31 sie 13:06
31 sie 13:07
fx: Znaczy się − jeśli nie będziesz studiował fizyki to analizy tensorowej nie będziesz miał.
31 sie 13:08
obi2exe: fx troszeczkę się rozpędziłeś. Wiem jakie własności towarzyszą pojęciu wektor. Zapoznałem się
również z definicją, jednak jak zwykle nauka na sucho to puste kucie sztywnej definicji.W
odpowiedz na moje pytanie trafiła Basia, Twoje tłumaczenie nic nie wniosło... Czekam na więcej
przykłądów.
31 sie 19:04
asdf: Jak Basi wytlumaczenie Ci nie wystarczylo to nie wiem jakiego jeszcze oczekujesz
31 sie 19:11
Basia: asdf czytaj uważnie

;
obi2exe prosi tylko o inne, podobne przykłady zastosowania wektorów
a ze mnie żaden fizyk, tylko to z siłą jako tako pamiętam
31 sie 19:14
asdf: Czytam uważnie, ale po co kolejne przyklady, skoro wytlumaczylas to w taki sposob, ze mozna to
powiazac z kazda sytuacja...z resztą, nie bede sie czepiac
31 sie 19:17