Trudna Całka x^3/(x+1)
Marcin: Witam potrzebuje pomocy jak obliczyć taką całkę:
x3/(x+1)
próbowałem na 1000 sposobów i nie wychodzi, dziękuje z góry
31 sie 11:13
Aga1.: Najpierw podziel x3 przez x+1
x3:(x+1)=
31 sie 11:21
Marcin: Niezbyt rozumiem

Mógł by mi ktos to rozwiazac żebym wiedział jak to robic
31 sie 13:53
31 sie 13:54
ICSP: trudno policzyć całkę kiedy nie wiemy po jakiej zmiennej całkujemy.
31 sie 13:55
asdf: | x3 | | x3 + 1 | | 1 | | (x+1)(x2−x+1) | | 1 | |
| = |
| − |
| = |
| − |
| = x2 − x + 1 − |
| x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | | x+1 | |
31 sie 13:58
Marcin: Dzieki wielkie

rozumiem co tu zrobiłeś/las natomiast co dalej normalnie liczę całkę z tego

A jak podzieliłem tym sposobem co jest powyżej w linku to wyszedł mi wynik (x
2−x)
31 sie 14:21
Aga1.: Wynik wychodzi taki sam .
x
3 +ox
2+0x+0:(x+1)=x
2−x+1
−x
3−x
2
............
−x
2+ox
x
2+x
.......................
x+0
−x−1
...........
−1 −reszta
Teraz zapisujesz
31 sie 15:22
Marcin: Dzieki
31 sie 15:41
Marcin: Jeszcze jedno, mogli byście mi napisać ile wyszedł wam wynik bo mi znak "−" się nie zgadza z
wolframem(może źle pokazywać?), będę wdzięczny xD
31 sie 20:44
31 sie 20:47