zielonny: Rozwiąż równanie:
|x2 – 16| + |x – 4| = 0
Schemat rozwiązywania takich równań znam, pytanie tylko co zrobić z kwadratem?
Napisać ze x1= 4 lub x1= −4 bo i tak x2=4 i wtedy miejsca zerowe na osi to będą po prostu −4 i
4?
31 sie 11:03
Aga1.: A może nieschematycznie?
Ix2−16I+Ix−4I=0
I(x−4)(x+4)I+Ix−4I=0
Ix−4I*Ix+4I+Ix−4I=0
Ix−4I*(Ix+4I+1)=0
dokończ.
31 sie 11:19
zielonny: problem w tym że musi być schematycznie
31 sie 11:21
Piotr 10: Tylko, że przy tym sposobie schematycznym będziesz długo robił, a ten sposób, który pokazała
Aga1 jest o wiele lepszy i szybszy
31 sie 11:23
Aga1.: Jeśli schematycznie to taki początek.
31 sie 11:24
zielonny: tylko że tamtego sposobu nie znam...
31 sie 11:30
Aga1.:

Rozpatrujesz w trzech przedziałach
I.Gdy x<−4 to Ix
2−16I=x
2−16, a Ix−4I=−(x−4)
I masz
x
2−16−(x−4)=0
Rozwiąż i sprawdź, czy rozwiązanie jest <−4.
II.x∊<−4,4>
Ix
2−16I=−(x
2−16), Ix−4I=−(x−4)
dokończ.
31 sie 11:39
zielonny: każdy x wyszedł mi 4. dobrze?
31 sie 11:59
PW: Precz ze schematami. Zadanie jest banalne, jeśli trzeźwo spojrzeć na początku, zamiast myśleć
gorączkowo "jaki to schemat".
Mamy sumę dwóch liczb, która jest równa zeru. Wiemy o tych liczbach, że są nieujemne (bo są
wartościami bezwzględnymi). Wniosek: każda z tych liczb musi być równa zeru.
|x2−16|=0 i |x−4|=0
to znaczy
x2−16=0 i x−4=0
(x−4)(x+4)=0 i x−4=0
(x−4=0 lub x+4=0) i x−4=0
Wniosek: x−4=0
31 sie 13:21