pomoc
mat: | | ex | |
Proszę pomoc w wyznczeniu asymptoty f(x)= |
| wyznaczyłem asymptote pionową dla x=−2 |
| | 2+x | |
wyszła mi asymptota pionowa obustronna niestety mam problemy z ukośną i poziomą
31 sie 00:35
wredulus_pospolitus:
zacznij od badania poziomej ... już na pierwszy rzut oka widać że lewostronna będzie pionowa
y=0
prawa strona −−− brak poziomej ... szukaj ukośnej
31 sie 08:39
mat: czyli pionową mam dobrze

a mógłby mi Pan pomóc wyznaczyć ukośną
31 sie 11:15
mat: 
31 sie 11:29
mat: wredulus pospolitus: pomożesz

?
31 sie 11:53
Basia:
| | ex | |
limx→+∞ |
| = (na mocy reguły de l'Hopitala bo ex→+∞ i 2+x→+∞) |
| | 2+x | |
czyli pozioma prawostronna nie istnieje
| | ex | |
limx→−∞ |
| = 0 bo ex→0 a 2+x→ −∞ |
| | 2+x | |
czyli masz poziomą lewostronną y=0
| | ex | | ex | |
limx→+∞ |
| = limx→+∞ |
| = H |
| | x(2+x) | | x2+2x | |
| | ex | | ex | |
limx→+∞ |
| = H limx→+∞ |
| = +∞ |
| | 2x+2 | | 2 | |
ukośna prawostronna nie istnieje
| | ex | | 0 | | 0 | |
limx→+∞ |
| = |
| = |
| = 0 |
| | x(2+x) | | (−∞)*(−∞) | | +∞ | |
ukośna lewostronna nie istnieje
prawdę mówiąc tego ostatniego można nie liczyć, bo skoro istnieje pozioma lewostronna
to ukośnej lewostronnej już
na pewno nie będzie
31 sie 12:17
mat: Dziękuję bardzo Pani
31 sie 13:58
mat: ale tam jest chyba inny wzór na pochodne ukośne
31 sie 14:05
mat: Już rozumiem
31 sie 14:07