indukcja matematyczna
zadanie: 16. Dowiesc, ze dla dowolnej liczby naturalnej n zachodzi nierównosc
30n<2n+110 (*)
Rozwiazanie:
Przeprowadzimy dowód indukcyjny.
1 Dla n=1 sprawdzamy bezposrednio 30<2+110=112.
2 Załózmy, ze 30n<2n+110. Udowodnimy nierównosc
30(n+1)<2n+1+110. Stosujac załozenie indukcyjne otrzymujemy ciag nierównosci:
30(n+1)=30n+30<2n+110+30=2n+1+110+30−2n <2n+1+110,
przy czym ostatnia nierównosc zachodzi dla n≥5.
Zatem nierównosc (*) została udowodniona dla n≥5.
Pozostaje sprawdzic, ze
dla n=2 mamy 60<4+110=114,
dla n=3 mamy 90<8+110=118,
dla n=4 mamy 120<16+110=126.
Tym samym nierównosc (*) jest udowodniona dla wszystkich liczb naturalnych n.
W szczególnosci wykazalismy, ze dla n=6 zachodzi nierównosc
180<174.
Gdzie tkwi bład w powyzszym rozumowaniu?
30 sie 21:40
Basia:
w nieskoordynowaniu kroku 1 z krokiem 2
skoro krok 1 jest badany dla n=1 krok 2 musi być prawdziwy dla n≥1
a nie jest
30 sie 21:48
q: wg tresci nierownosc ta ma zachodzic dla "dowolnej liczby naturalnej", a tak nie jest (np. dla
n = 5 lub tak jak przytoczyles n = 6); blad tkwi w sforumulowaniu zadania
30 sie 21:51
q: *sformulowaniu
30 sie 21:52
Basia: nie o to chodzi q
zadanie wie, że ta nierówność nie jest prawdziwa
ale wydaje mu się, że ją udowodnił indukcyjnie i chce wiedzieć gdzie jest błąd w rozumowaniu
dla n=1 nierówność jest prawdziwa
jeżeli pokażemy teraz, że dla dowolnego n z prawdziwości nierówności dla n wynika
prawdziwość dla n+1 mamy nierówność udowodnioną
błąd w rozumowaniu polega na tym, że krok (2) nie zachodzi dla dowolnego n
nie można więc zaakceptować takiego dowodu indukcyjnego
30 sie 21:57
q: moj blad, dzieki za sprostowanie
30 sie 22:07
zadanie: tzn.ja nie rozwiazywalem tego zadania tylko bylo takie w ksiazce i tzreba bylo wlasnie napisac
gdzie jest blad.
dziekuje za odpowiedzi
to jak powinno sie ja prawidlowo rozwiazac?
30 sie 23:06
Basia: nie da się bo ta nierówność jest fałszywa
30 sie 23:09
Basia: no niezupełnie; zdaje mi się, że jest prawdziwa dla każdego n≥ 7
dowód taki jak przytoczono tylko zaczynamy od n=7
wtedy wszystko jest ok.
30 sie 23:12
Basia:
1.
n = 7
L = 30*7 = 210
P = 27+110 = 128+110 = 238
L < P
2.
n≥7 i 30n<2n+110 ⇒ 30(n+1)<2n+1+110
dowód:
30(n+1) = 30n+30 < 2n+110+30 < 2n+2n−2n+110+30 =
2*2n+110 − (2n−30) = 2n+1+110 − (2n−30) < 2n+1+110
bo dla n≥7 2n−30 > 0
30 sie 23:16
zadanie: dziekuje
30 sie 23:21
zadanie: jeszcze wroce do tego zadania
skad oni wiedzieli, ze ta nierownosc jest prawdziwa dla n≥5?
31 sie 10:46
zadanie: ?
31 sie 12:53
zadanie: wczoraj nie mialem ksiazki przy sobie bo jest rowniez tam odpowiedz
w dowodzie sprawdzilismy ze nierownosc jest prawdziwa dla n≤4 oraz ze krok indukcyjny da sie
wykonac dla n≥5. niestety te dwa prawdziwe fakty nie skladaja sie w jedna calosc. nie da sie
bowiem ,,wykonac kroku'' z 4 do 5 − do tego niezbedna jest prawdziwosc kroku indukcyjnego dla
n≥4.
a mozna jeszcze inne wytlumaczenie prosic czy juz raczej sie nie da?
31 sie 22:02
zadanie: O zdaniu T(n) udowodniono, ze prawdziwe jest T(1), oraz ze dla dowolnego
n≥6 zachodzi implikacja T(n)⇒T(n+2). Czy mozna stad wnioskowac, ze
a) prawdziwe jest T(10),
b) prawdziwe jest T(11),
c) prawdziwa jest implikacja T(7)⇒T(13),
d) prawdziwa jest implikacja T(3)⇒T(1),
e) prawdziwa jest implikacja T(1)⇒T(3)
moglbym prosic o wyjasnienie tego, jakies wskazowki, podpowiedzi?
31 sie 23:38
xxx:
a) nie
b) nie
c) tak
d) tak
e) nie
1 wrz 10:52
zadanie: ale ja chcialbym wiedziec jak to zrobic?
1 wrz 11:16
Basia:
a) b) nie
udowodniono tylko, że gdyby T(6) było prawdziwe to T(7) byłoby prawdziwe itd.
natomiast nie udowodniono, że T(6) jest prawdziwe
c) tak, bo dla n≥6 udowodniono implikację T(n) ⇒ T(n+1)
7≥6 więc T(7)⇒T(8)⇒....⇒T(12)⇒T(13)
d) udowodniono, że T(1) jest prawdziwe
a każda implikacja z prawdziwym następnikiem jest prawdziwa
więc nieważne jakie jest T(3)
e) T(1) jest prawdziwe, a o T(3) nic nie wiemy
nie ocenimy więc wartości logicznej tej implikacji
może być prawdziwa gdy T(3)=1, ale i fałszywa gdy T(3)=0
1 wrz 15:35
zadanie: dziekuje
a po co byla podana informacja o tym, ze dla dowolnego n≥6 zachodzi implikacja T(n)⇒T(n+2)
jakie ma ona tutaj znaczenie?
1 wrz 18:06
Mila:
C) T(7)⇒T(9)⇒T(11)⇒T(13)
1 wrz 18:47
zadanie: dziekuje
czyli w c) mozna bylo wykorzystac te podana implikacje
1 wrz 19:14