Może znajdzie się ktoś kto potrafi to rozwiązać.. bardzo prosze o pomoc.
Ka.: Wyznaczyć ekstrema lokalne i przedziały monotoniczności funkcji:
f(x) = e−3x (2x2 − 4x)
30 sie 21:37
Basia: wielu potrafi, ale to Ty masz rozwiązać
D = R więc nie ma tu żadnych kłopotów
policz teraz pochodną (z wzoru na pochodną iloczynu)
napisz wynik; sprawdzimy
30 sie 21:40
Ka.: Bardzo mnie to cieszy że wielu potrafi dlatego też to wstawiłam.
Nie wychodzi mi kompletnie ten przykład a musze wiedziec jak to rozwiązywac by na podstawie
tego rozwiązywac kolejne. Męczę się już dłuzszy czas dlatego zdecydowałam się na ten krok by
wstawić to tutaj.
30 sie 21:47
Basia: no to umiesz liczyć pochodne czy nie ?
jak umiesz to policz; przynajmniej pokaż jak próbujesz
dowiesz się gdzie robisz błędy
30 sie 21:49
Ka.: Uwierz że gdybym potrafiła nie wstawiłabym tutaj tego. Dzięki za pomoc.
30 sie 21:56
asdf: e−3x * (2x2 − 4x)
f(x) = e−3x
g(x) = 2x2 − 4x
( f(x) * g(x) )' = f'(x) * g(x) + g'(x) * f(x)
policz pierw te pochodne. Chcesz miec wzorzec do rozwiazywania zadan − pierw naucz sie liczyc
pochodne.
30 sie 22:09
Ka.: g(x)= 4x − 4
f(x) − może to głupie ale nie wiem co zrobić z tym 'e' w tym tkwi problem
to ma wyglądać tak: (?)
f(x)= −3x e−3x − 1
30 sie 22:20
Basia:
(ex)' = ex
(e−3x)' = −3*e−3x
30 sie 22:27
asdf: zajrzyj do wzorów na pochodne...
wzor ogolny:
(ef(x) )' = ef(x) * f'(x)
(e−3x)' = e−3x * (−3x)' = −3*e−3x
30 sie 22:27
Ka.: teraz wszystko podstawiłam do wzoru, w wyniku zostaje mi to 'e' a wydaje mi sie że powinny być
jednak tylko 'x' bo dopiero wtedy chyba będę mogła wyznaczyć przedziały monotoniczności i
ekstrema lokalne?
30 sie 23:01
Basia:
f(x) = e−3x(2x2 − 4x)
f'(x) = −3e−3x(2x2−4x) + e−3x(4x−4) =
e−3x(−6x2+12x+4x−4) = e−3x(−6x2+16x−4) =
2e−3x(−3x2+8x−2)
2e−3x > 0 dla każdego x∊R
zatem znak pochodnej zależy tylko od znaku funkcji y = −3x3+8x−2
i tylko tę funkcję badasz
30 sie 23:07
Ka.: Bardzo Ci dziękuję Basiu i Tobie 'asdf' również. Dopiero teraz widze, że to na prawde nie było
az tak trudne tylko musiał mnie ktoś naprowadzić. Jeszcze raz dziękuję!
30 sie 23:19