równanie
lełoś : Wykaż że
| 1 | | 1 | | 2 | |
| − |
| = |
| |
| √15−√10 | | √10+√5 | | √15−√5 | |
Zadnie pochodzi ze zbioru Gwizdka ''Matematyka dla kandydatów na uczelnie wyższe'' to jak by
ktos był ciekawy
30 sie 21:23
Basia:
| | √15+√10 | | √10−√5 | |
L = |
| − |
| = |
| | 15−10 | | 10−5 | |
| √15+√10−√10+√5 | | √15+√5 | |
| = |
| |
| 5 | | 5 | |
| | 2(√15+√5) | | √15+√5 | |
P = |
| = |
| |
| | 15−5 | | 5 | |
L = P
c.b.d.u.
30 sie 21:33
lełoś :
@Basia
wiec
| √15−√10−(√10+√5) | | √15−√10−√10−√5 | |
| = |
| = |
| 5 | | 5 | |
30 sie 21:44
Basia:
nie;
| 1 | | √15+√10 | |
| = |
| = |
| √15−√10 | | (√15−√10)(√15+√10) | |
| √15+√10 | | √15+√10 | |
| = |
| |
| 15−10 | | 5 | |
30 sie 21:52
lełoś : ok dziękuje
30 sie 21:53
lełoś : @Basia czyli mogę sobie rozpisać oddzielnie te ułamki i potem sprowadzić do wsp mianownika ?
Nie będzie to błędem ?
30 sie 22:01
Basia: oczywiście możesz; nie jest to błędem
mianowniki wychodzą takie same = 5
30 sie 22:04