...
Monia: Jak zrobic ta calke?
30 sie 21:14
Jakub: Przez podstawienie
30 sie 21:16
Monia: pomoże ktoś? alb naprowadzi ?
30 sie 21:17
Monia: ale w poleceniu jest, ze trzeba to obliczyc uzywajac podstawowych wzorow
30 sie 21:18
Jakub: I uzyjesz podstawowych wzorów.
t=x
2−5
dt=2xdx
30 sie 21:22
Monia: ok, dzieki
30 sie 21:26
Bogdan:
| | f'(x) | |
albo korzystając z zależności: ∫ |
| dx = ln(f(x)) + C otrzymujemy od razu wynik |
| | f(x) | |
| | 3x | | 3 | | 2x | | 3 | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| dx = |
| ln(x2 − 5) + C |
| | x2 − 5 | | 2 | | x2 − 5 | | 2 | |
30 sie 21:26
Jakub: Bogdan
Mógłbyś spojrzeć u mnie co dalej?
30 sie 21:32