Wyrażenia algebraiczne
Kamix: Witam wszystkich. Mam problem z zaznaczeniem na osi pewnej nierówności. Dodam tylko, że znam
zasady, że gdy wykładnik jest nieparzysty to przecinamy oś, gdy wykładnik parzysty to oś
"odbija". Jednak nie potrafię tego zastosować w tym przykładzie...
a4≥a2
Z obliczeniem pierwiastków nie mam problemu, są to kolejno −1,0,1, jednak nie potrafię
zaznaczyć tej nierówności na osi, proszę o pomoc.
30 sie 19:00
Kamix: Pomóżcie

!
30 sie 19:23
Kamix: Wychodzi mi przedział, a∊<−1;0>∪<1;+∞), a powinien wyjść: a∊<−∞;−1>∪{0}∪<1;+∞) i kompletnie nie
wiem dlaczego tak...
30 sie 19:39
Mila:

a
4−a
2≥0⇔
a
2(a
2−1)≥0
a
2*(a+1)(a−1)≥0
a=0−pierwiastek podwójny, a=−1,a=1
Zaczynasz ze strony od czerwonej strzałki (wsp, przy niewiadomej a
4 jest równy 1>0)
x∊(−
∞,−1>∪{0}∪<1,
∞)
30 sie 19:47
Kamix: Mila, bardzo dziękuję, bo już zwątpiłem... Taki łatwy przykład, a przysporzył tyle problemów...
30 sie 19:49