prawdopodobienstwo
nick: Jest siedem monet, wśród nich dwie z orłami po obu stronach. Wybraną losowo monetą rzucano do
uzyskania dwóch orłów (niekoniecznie po kolei). Wyznaczyć wartość oczekiwaną liczby wykonanych
rzutów.
X − liczba rzutów do uzyskania dwóch orłów
P(X=2)=
57 * (
12)
2 +
27 * (1)
2
...
| | | |
EX = 57 * (12)2 + 27 * (1)2 + ∑n=3∞ 57 * (12)n * | |
| | |
Dobrze to robie ? Jeśli tak to jak dokończyć ?
30 sie 18:28
nick: podbijam
31 sie 14:43
Basia:
P(X=2) dobrze
dla n>2
P(X=n) =
57*prawdopodobieństwo dwóch sukcesów w n próbach Bernouli'ego =
a ponieważ rzucać można w nieskończoność to
| | 5 | | 2 | | 5 | | | | 1 | |
EX = limn→+∞ [ 2*( |
| + |
| ) + ∑i=1,...n |
| * | * |
| *i ] |
| | 7*22 | | 7 | | 7 | | | 2i | |
czy to jest do dalszego policzenia dalibóg nie wiem
trzeba by było próbować
31 sie 15:48
nick: Basiu czy oby na pewno? nie zgadza sie przecież juz dla X=3, np 5/7 * (1/2)3 *3 to będzie ROO
lub ORO, bo przeciez nie moze byc OOR bo wtedy będą dwa rzuty
31 sie 18:45