Całka nieoznaczona
Paweł: Całka:
Jak zacząć? Proszę o pomysł
30 sie 17:24
Paweł: Pomoże ktoś?
30 sie 19:54
Mila:
sin
4x=(1−cos
2x)
2=1−2cos
2x+cos
4x
| | 1−2cos2x+cos4x | |
∫ |
| dx= rozbij na 3 całki |
| | cos3x | |
30 sie 20:51
Paweł: | | dx | | cos2x | | cos4x | |
∫ |
| − 2 ∫ |
| + ∫ |
| = |
| | cos3x | | cos3x | | cos3x | |
Czy coś w ten deseń to będzie:
| | dx | | dx | |
∫ |
| − 2 ∫ |
| + ∫ cosx |
| | cos2x cosx | | cosx | |
| | dx | | dx | |
∫ |
| − 2 ∫ |
| + sinx + C |
| | (1 − sin2x) * cosx | | cosx | |
?
30 sie 21:02
Paweł: Mógłby ktoś spojrzeć na to?
31 sie 13:08
asdf: +C − jak juz nie masz symbolu calki to dopiero wstawiasz, wczesniej nie ma sensu (teorie
doczytaj jak Cie to martwi, chociaz ja bym to zignorował)
licz reszte całek.
31 sie 13:10
Paweł: Przepraszam, ale doktor twierdził, że jak już chociaż jedną całkę policzyłem to należy dać + C,
a wyżej już jest taka sytuacja.
Ale jak dalej podstawić? Mógłbyś podpowiedzieć?
31 sie 13:13
asdf: http://www.matematyka.pl/115278.htm
Z tym + C bym sie nie zgodzil do konca, ale nie bede sie rozpisywac o taką pierdole, przeciez
calka to zbior wszystkich funkcji pierwotnych, wiec jezeli w symbolu masz calke, to tego + C
nie trzeba...
31 sie 13:19
asdf: wiec jezeli w rownaniu masz jeszcze symbol calki to tego + C nie trzeba...
31 sie 13:20
Paweł: Nie wiem czy dobrze rozumuje co jest tam napisane, ale...
31 sie 13:29
asdf: no co ty, cosx ≠ 1 − sin
2x. Tutaj chodzi o takie coś:
| | 1 | | cosx | | cosx | | t = sinx | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = |
| = |
| | cosx | | cos2x | | 1−sin2x | | dt = cosxdx | |
31 sie 13:33
Paweł: Dlatego zaburzyło to moją teorię...

Dziękuje
31 sie 13:35
Paweł: A pierwszą całkę podobnie mogę zrobić?
31 sie 13:37
asdf: próbuj

Z całkami to jest tak, ze sie troche trzeba pomeczyc jak chcesz sie ichnauczyc
liczyc, nie bedziesz wiedziec to napisz. Daj ewentualnie swoje obliczenia.
31 sie 13:41
Paweł: Mogę poprosić jakąś wskazówkę?
31 sie 14:20
Basia: O którą całkę Ci chodzi ? Napisz jeszcze raz, bo się pogubiłam.
31 sie 14:22
Paweł:
rozpisałem sobie ją jako:
31 sie 14:30
Basia: o ile pamiętam to się liczy rekurencyjnie
| | 1 | | 1 | | 1 | |
J=∫ |
| dx = ∫ |
| * |
| |
| | cos3x | | cos2x | | cosx | |
| | 1 | | 1 | | sinx | |
u = |
| u' = − |
| *(−sinx) = |
| |
| | cosx | | cos2x | | cos2x | |
| | tgx | | sinx | |
J = |
| − ∫ |
| *tgx dx = |
| | cosx | | cos2x | |
| sinx | | sin2x | |
| − ∫ |
| = |
| cos2x | | cos3x | |
| sinx | | 1−cos2x | |
| − ∫ |
| dx = |
| cos2x | | cos3x | |
| sinx | | 1 | | 1 | |
| − ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| cos2x | | cos3x | | cosx | |
masz
| | 1 | | sinx | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| − ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | cos3x | | cos2x | | cos3x | | cosx | |
| | 1 | | sinx | | 1 | |
2∫ |
| dx = |
| + ∫ |
| dx |
| | cos3x | | cos2x | | cosx | |
| | 1 | | sinx | | 1 | | 1 | |
∫ |
| dx = |
| + |
| ∫ |
| dx |
| | cos3x | | 2cos2x | | 2 | | cosx | |
| | 1 | |
i trzeba najpierw policzyć ∫ |
| dx |
| | cosx | |
31 sie 14:52
Paweł: | | 1 | |
Całkę |
| liczyłem już wcześniej i wyszła tak jak napisał asdf |
| | cosx | |
| | 1 | |
|
| (ln(1+sinx)−ln(1−sinx)) |
| | 2 | |
31 sie 14:58
31 sie 15:11