matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż w zbiorze liczb zespolonych równanie.
Xardos:
z
3
=i−z
3
i
30 sie 17:23
ICSP:
z
3
= i − z
3
i z
3
+ z
3
i = i z
3
(1 + i) = i
i
z
3
=
1 +i
i(1−i)
z
3
=
2
1 + i
z
3
=
2
dalej ze wzoru De Movier'a powinno pójść bez większych problemów.
30 sie 19:51