...
Zuza: Mam taką całkę. Wyszło mi tak, ale nie zgadza się to do końca z odpowiedzią. Pomoże ktoś?
| | 2 | | 1 | | 8 | |
∫(√x+ |
| )3 dx = ∫(x√x+6√x+12 |
| + |
| )dx = |
| | √x | | √x | | x√x | |
| | 2 | |
|
| x52+4x32+24√x−4x−12+C |
| | 5 | |
30 sie 17:03
Zuza: ?
30 sie 17:11
Zuza: trochę skróciłam te obliczenia, odpowiedź powinna być taka :
30 sie 17:17
Bogdan:
Przelicz ten fragment jeszcze raz
∫(8x−3/2) dx =
30 sie 17:19
Mila:
∫8*x
−32dx=8*(−2)*x
−12=−16x
−12
30 sie 17:21
zuza: nie wychodzi
30 sie 17:49
Zuza: dwudziesty raz to liczę i nie wychodzi, może ktoś mi to wyliczyć ?
30 sie 18:00
Zuza: nikt?
30 sie 18:17
Mila:
∫(x
32+6x
12+12x
−12+8*x
−32)dx=
| | 2 | | 2 | |
= |
| x52+6* |
| *x32+12*2*x12+8*(−2)x−12= |
| | 5 | | 3 | |
| | 2 | |
= |
| x52+4*x32+24x12−16x−12= |
| | 5 | |
| | 2 | | 1 | |
= |
| √x5+4√x3+24√x−16* |
| = |
| | 5 | | √x | |
| | 2√x6+20√x4+120√x2−80 | |
= |
| = |
| | 5√x | |
30 sie 18:19
Zuza: czyli odpowiedz w ksiazce jest zla?
30 sie 20:41
Mila:
Może coś zmieniłaś w przykładzie, wtedy inaczej wychodzi, albo inna jest postać, to jaka w
książce jest w końcu odpowiedź.
30 sie 20:53
Zuza: napisałam u góry
30 sie 21:06
30 sie 22:34
zuza: aha , jakby ktos mi to wszystko ladnie rozpisal to bylabym wdzieczna, wtedy moze zrozumiem i
zobaccze gdzie mam blad
30 sie 23:09
Mila:
Przecież masz rozpisane dokładnie 18:19. Przeczytaj uważnie.
30 sie 23:11