Układ równań
o,O: Posługując się metodą eliminacji Gaussa rozwiąż układ równań :
3x−2y+5z+4t=2
x−4y+4z+3t=3
9x−y+3z+2t=4
30 sie 16:33
wredulus_pospolitus:
i problem mamy w .... czym

30 sie 16:33
o,O: x y z t
3 −2 5 4|1 1 −4 4 3 |3
1 −4 4 3 |3
1 −4 4 3|3 −> w1Zamieniam na w2 3 −2 5 4|1 −> 9*w1−w3=w3 −> 0 −10 7 5|8
−>
9 −1 3 2|4 9 −1 3 2|4 3*w1−w2=w2
0 −35 32 25|23
x t z y |
x t z y |
zamieniam k1na k3 −> 1 3 4 −4 | 3 −> 5*w2 − w3 = w3 1 3 4 −4 |
3
0 5 7 −10 |8
0 5 7 −10|8
0 25 32 −32 |23
0 0 3 −18|17
Próbowałem rozwiązać w taki sposób ale chyba źle
30 sie 16:55
o,O: Dobra nie ważne podaruje sobie to zadanie
30 sie 17:00