Wroclawianka: drogą biegnącą równolegle do toru kolejowego jedzie motocyklista z szybkością 54km/h.
Motocyklistę dogania pociąg o długości 100m i wymija go w czasie 10s. Oblicz szybkość
pociągu.Jaki odcinek drogi przebyły pojazdy podczas mijania?
23 wrz 08:20
Jakub: Na początku policzę prędkość motocyklisty względem pociągu.
s = 100m = 0,1 km
t = 10s = 10/3600 h = 1/360 h
v = 0,1 / (1/360) = 36km/h
O tyle szybciej motocyklista jedzie względem pociągu, czyli o tyle wolniej pociąg się
porusza od motocyklisty
v = 54 - 36 = 18km/h <- prędkość pociągu
s = v*t = 54km/h * 0,1h = 5,4km <- tyle przejedzie motocyklista podczas mijania
s = v*t = 18km/h * 0,1h = 1,8km <- a tyle pociąg
23 wrz 14:25