Pole figury
Jakub: Oblicz pole figury ograniczonej o danych równaniach:
y=x2− 2x
x2 −2x + y2=0
Wyszła mi parabola o miejscach zerowych '0' i '2'
oraz
okrąg o środku (1,0) i promieniu 1. (x−1)2 + y2 = 1
I chciałbym się zapytać jak policzyć teraz pole?
30 sie 16:21
wredulus_pospolitus:
całki mieliśmy
30 sie 16:22
Jakub: Tak. Ale nie wiem jak zapisać tutaj te ograniczenia z góry i dołu
30 sie 16:29
Jakub: Chyba że...
∫(x2−2x+y2)−(x2−2x) Z dołu 0 i z góry 2?
30 sie 16:32
wredulus_pospolitus:
jaki wzór ma funkcja określająca górne półkole

<−−− pierwsza funkcja
parabola <−−− druga funkcja
a całka jest od 0 do 2
30 sie 16:33
Jakub: Czyli pierwszą całkę która zapisałem wyżej /2 ?
30 sie 16:35
wredulus_pospolitus:
niii
−y2=x2−2x
y2 = 2x−x2
y = √2x−x2 <−−− górne półkole
y = −√2x−x2 <−−− dolne półkole
interesuje Ciebie górne
30 sie 16:42
wredulus_pospolitus:
albo prościej jeszcze ... patrzysz jakie jest pole paraboli poniżej połowy okręgu ... i
dodajesz do tego polowe pola okręgu (wyliczonego ze wzoru

)
30 sie 16:43
Jakub: ∫√2x−x2 − (x2−2x) dx
Tak?
30 sie 16:44
wredulus_pospolitus: si
30 sie 16:44
Jakub: A to co prościej, bo chyba nie za bardzo zrozumiałem

Czyli, że ta parabola jest z góry ograniczona x=0 a z dołu (x
2−2x)
Dobrze zinterpretowałem?
No i dziękuje za pomoc
30 sie 16:47
Jakub: wredulus
pospolitus:
a jak mam coś takiego:
y=4
x=4
| | 1 | |
Domyślam się, że z góry będzie ograniczenie |
| , a z dołu? |
| | x | |
30 sie 17:19
Jakub: Mam problem z calka ∫√2x−x2
Przez co ją ruszyć ?
30 sie 18:10
Mila:
2x−x2=−(x2−2x)=−{(x−1)2−1)=1−(x−1)2
∫√1−(x−1)2dx=...
[x−1=t, dx=dt]
..=∫√1−t2dt
Dalej poradzisz sobie?
30 sie 18:53
Jakub: Mila
I teraz rozbić to na 2 całki czy jak?
30 sie 19:13
Mila:
Możesz tak:
| | 1 | |
∫√1−t2dt=∫U{1−t2}{√1−t2dt=∫ |
| dt−∫U{t2}{√1−t2 dt= |
| | √1−t2 | |
pierwsza z tablic, druga przez części
albo
II sposób
t=sinu, dt=cosu du
∫
√1−t2dt=∫
√1−sin2u*cosu du=∫cos
2u du
30 sie 19:37
Jakub: Bo:
Mila, a mogłabyś zobaczyć jak mam rozpisać 'ograniczenie'? Post z 17:19
30 sie 19:54
Jakub: | | t2 | | 1 | |
∫ |
| = | v = t2 u' = |
| |
| | √1−t2 | | √1−t2 | |
| v' = 2t u = arcsin t
t
2 arcsint − ∫ 2t arcsin t dt
I dalej mam tak robić? Czy odwrotnie wziąć przez części?
30 sie 20:08
Jakub: Mógłby ktoś spojrzeć i doradzić co dalej?
30 sie 21:06
Basia:

2 = 4x
x =
12
b =
12
1 = 4x
x =
14
a =
14
| | 2 | | 1 | |
P = 4*12 + 1/2∫4 |
| dx − [ 4*14 + 1/4∫4 |
| dx ] |
| | x | | x | |
30 sie 22:16
Basia:

i po co Ty to tak skomplikowałeś ?
P = pole półkola − pole niebieskiego =
| π*12 | |
| − [ −0∫2(x2−2x)dx ] = |
| 2 | |
z tym sobie na pewno poradzisz
30 sie 22:32
Mila:
Miałam gości, ale widzę, że Basia wszystko wyjaśniła.
Jakub całkę z 20:08 rozwiąż, przyda się.
30 sie 23:10
Jakub: Mila
A jak zapisać tego arcusa inaczej? Jako sin −1x i tak próbować?
31 sie 01:09
maf: nie zapisywać inaczej tylko przez cześci
31 sie 08:40
Basia: przez części wrócisz do całki początkowej; nic to nie da
| | t2 | |
∫ |
| dt = t2 arcsint − ∫ 2t arcsin t dt |
| | √1−t2 | |
jeżeli teraz zrobisz przez części to będzie
v' = 2t v = t
2
| | t2 | |
∫ |
| dt = t2 arcsint − ∫ 2t arcsin t dt = |
| | √1−t2 | |
| | t2 | |
∫U{t2}{√1−t2 dt = t2 arcsint − [ t2*arcsint − ∫ |
| dt |
| | √1−t2 | |
co daje
| | t2 | | t2 | |
∫ |
| dt = ∫ |
| dt |
| | √1−t2 | | √1−t2 | |
co bez wątpienia jest prawdą, ale nic nie daje
teraz nie mam już czasu, ale postaram się dzisiaj napisać jak to się liczy
31 sie 10:35
Basia: całki:
| | x2 | |
J1 = ∫√a2−x2dx i J2 = ∫ |
| dx |
| | √a2−x2 | |
są całkami stowarzyszonymi i liczymy je razem
Ty
Jakubie podstawisz sobie potem a=1 i będziesz miał swoją całkę ∫
√1−x2dx
| | a2−x2 | |
(1) J1 = ∫ |
| dx = |
| | √a2−x2 | |
| | 1 | | x2 | |
a2∫ |
| dx − ∫ |
| dx = |
| | |a|√1 − (x/a)2 | | √a2−x2 | |
| | 1 | |
|a|*∫ |
| dx − J2 = |a|*arcsinxa − J2 |
| | √1−(x/a)2 | |
(2) liczymy J
1 przez części
| | 1 | | x | |
u = √a2−x2 u' = |
| *(−2x) = − |
| |
| | 2√a2−x2 | | √a2−x2 | |
v' = 1 v=x
| | x2 | |
J1 = x√a2−x2 + ∫ |
| dx = x√a2−x2 + J2 |
| | √a2−x2 | |
mamy więc
J
1 = |a|*arcsin
xa − J
2
J
1 = x
√a2−x2 + J
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
2J
1 = |a|*arcsin
xa + x*
√a2−x2 / :2
| | |a|*arcsinxa + x*√a2−x2 | |
J1 = |
| + C |
| | 2 | |
czyli
| | |a|*arcsinxa + x*√a2−x2 | |
∫√a2−x2dx = |
| + C |
| | 2 | |
J
1 = |a|*arcsin
xa − J
2
J
1 = x
√a2−x2 + J
2
zatem
x
√a2−x2 + J
2 = |a|*arcsin
xa − J
2
2J
2 = |a|*arcsin
xa − x
√a2−x2 + C
| | |a|*arcsinxa − x√a2−x2 | |
J2 = |
| + C |
| | 2 | |
czyli
| | x2 | | |a|*arcsinxa − x√a2−x2 | |
∫ |
| dx = |
| + C |
| | √a2−x2 | | 2 | |
31 sie 12:10
Jakub:
Basia − rozwiązanie które podałaś w poście o 22:32 jest o wiele prostsze i lepiej żebym
tak tą całkę rozwiązał?
Dziękuje bardzo za pomoc odnośnie tych całek stowarzyszonych!
| | 1 | |
Odnośnie postu z 22:16, mógłbym poprosić o wytłumaczenie tego: "4 * |
| +" bo za bardzo |
| | 2 | |
tego nie rozumiem skąd się to wzięło
31 sie 13:06
Basia:
ad.1. jasne, że lepiej; przecież umiemy liczyć pole koła bez całki
ad.2 tam można inaczej, ale wtedy więcej pisania
między osiami a czerwoną linią mam prostokąt o wymiarach 4*b = 4*
12
+ całka
od tego potem odejmuję prostokąt o wymiarach 4*a = 4*
14 + całka
pokażę Ci to na dwóch oddzielnych rysunkach
można te prostokąty zignorować, ale wtedy będzie
| | 2 | | 1 | |
1/4∫1/24dx+1/2∫4 |
| dx − 1/4∫4 |
| dx |
| | x | | x | |
31 sie 14:05
Basia:

| | 2 | |
P1 = pole prostokąta (fiolet) + obszar czerwony = 4*u{1}[2}+1/2∫4 |
| dx |
| | x | |
31 sie 14:10
Basia:

od P
1 muszą odjąć P
2 = prostokąt (filet) + obszar niebieski =
31 sie 14:14
Jakub: Może głupio zabrzmi to pytanie, ale obszarem który mam policzyć jest obszar pomiędzy funkcją
| | 2 | | 1 | |
|
| a |
| ograniczony przez x=4 i y=4, tak? |
| | x | | x | |
31 sie 14:28
Basia:

tak oczywiście; czyli to co na tym rysunku
31 sie 14:34
Basia: kolory linii teraz zamieniłam
31 sie 14:35
Jakub: Basia bardzo Ci dziękuje za pomoc i dokładne rozpisanie co z czego wynika!
31 sie 14:35
Jakub: Mam jeszcze takie małe pytanie, bo chyba za bardzo nie widzę tych pól:
Wpisałem sobie dla przykładu jakieś 3 funkcje do wolframu:
Wolfram pokazał wynik:
| | x2 | | x2 | |
0∫2 |
| dx + 2∫4 (2x − |
| ) dx |
| | 2 | | 2 | |
i moje pytanie brzmi:
| | x2 | |
Dlaczego od 0 do 2 jest 0∫2 |
| a nie 0∫2 2x − x2 dx ? |
| | 2 | |
31 sie 14:51
asdf: daj link z wolframa
31 sie 14:52
31 sie 14:58
Basia:

czerwone y = x
2
zielone y= 2x
Twój obszar to lila; składa się z dwóch częsci
| | x2 | | x2 | |
na lewo od czarnej kreski to 0∫2(x2− |
| ) dx = 0∫2 |
| dx |
| | 2 | | 2 | |
| | x2 | |
na prawo od czarnej kreski to 2∫4(2x− |
| )dx |
| | 2 | |
31 sie 15:23
Jakub: Kolejny raz dziękuję Basia!
31 sie 16:07
Basia: Tam w tych stowarzyszonych jest błąd.
W szóstej linijce ma być na końcu
|a|*a*arcsinxa − J2
no i dalej trzeba konsekwentnie poprawić
31 sie 16:15
Mila:
II sposób całka: ∫
√1−x2dx
∫
√1−x2dx=..
[x=sint, dx=cost dt, t=arcsin(x)]
| | 1 | |
..=∫√1−sin2t*cos2t dt=∫cos2t= |
| ∫(cos(2t)+1) dt= |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| *2sint*cost+ |
| arcsin(x)= |
| | 4 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| sin(arcsinx)*cos(arcsinx)+ |
| arcsin(x)= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| x*cos(arccos(√1−x2))+ |
| arcsin(x)+C= |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
= |
| x√1−x2+ |
| arcsin(x)+C |
| | 2 | | 2 | |
31 sie 22:01