całki
magda: hej czy może ktoś mi pomóc z całkami?
1) x
2cos2xdx
| | 3x+7 | |
3) |
| dx − ta mam rozwiązaną prosze tylko o sprawdzenie czy dobrze : |
| | x2+4x+3 | |
ln |x+3| + 2ln |x+1| + C
30 sie 16:20
wredulus_pospolitus:
1) przez częsci
2) jak dla mnie to podstawienie u = x−7 ; du = dx −> u= x−7 => u+12 = x+5
3) x2+4x+3 = (x+3)(x+1) i stosujesz metodę 'rozkład na ułamki proste'
30 sie 16:21
magda: tak, tak ja wiem jakim sposobem ale dochodzę do pewnego momentu i nie wiem co dajel
30 sie 16:32
wredulus_pospolitus:
to napisz do jakiego momentu dochodzisz
30 sie 16:43
wredulus_pospolitus:
a jak masz wynik ... to policz pochodną z tego i sprawdź czy dobrze wychodzi
ale z tego co widzę to tak ... dobry wynik w (3)
30 sie 16:44
magda: w 1 dochodzę do x
2 *
12sin 2x −x
2 *∫sin 2xdx i nie wiem co dalej

a w tym 2 to juz w ogóle robie podstawienie ale mi wychodzą bzdury
30 sie 20:58
Basia:
J = ∫x
2cos2xdx
u = x
2 u'=2x
v' = cos2x v =
12sin2x
| | x2*sin2x | |
J = |
| − ∫2x*12sin2x dx = |
| | 2 | |
u = x u' = 1
v' = sin2x v = −
12cos2x
| | x2*sin2x | | x*cos2x | |
J = |
| − [ − |
| + ∫12cos2x dx ] = |
| | 2 | | 2 | |
| x2*sin2x | | x*cos2x | |
| + |
| − sin2x + C |
| 2 | | 2 | |
30 sie 23:03
magda: dziękuje Basia
31 sie 16:44
magda: a na tą 2 ma ktoś pomysł? robię przez podstawienie ale wychodzi mi coś dziwnego
31 sie 16:45
Basia: no przecież wredulus napisał Ci jak to zrobić
popracuj trochę sama
31 sie 16:55