liczby
zadanie: Czy istnieja dwie liczby naturalne, których najwiekszy wspólny dzielnik stanowi p%
ich najmniejszej wspólnej wielokrotnosci, jezeli
a) p=20 ;
b) p=30 ;
c) p=40 ;
d) p=50?
NWD(m, n)=p%*NWW(m, n) a co dalej?
30 sie 15:13
Mila:
| | 1 | |
a) NWD(m,n)= |
| NWW(m,n)⇔ (bedę pisać skrótowo) |
| | 5 | |
5*(NWD)
2=m*n
np .NWD(m,n)=3, to mamy:
5*9=m*n
m*n=45
m=15, n=3 mamy NWD(15,3)=3
NWW(15,3}=15
odp.Tak
Dalej kombinuj.
Uwaga zamiast pisać w wyrażeniu: p%*NWW(m,n) staraj się pisać :
30 sie 18:30
Mila:
wg mnie
TNNT
30 sie 18:54
zadanie: sprawdzilem w odpowiedzi i jest dobrze
bardzo dziekuje
30 sie 20:55
zadanie: b) wyszlo mi tak:
10(NWD)2=3mn
jest odp. nie wiec jak wykazac, ze takiej liczby nie ma?
1 wrz 19:12
zadanie: ?
1 wrz 19:43
Mila:
NWD musi być podzielne przez 3
weź
Np. NWD=3 i zobaczysz, że braknie Ci czynnika
NWD=9
NWD=27
1 wrz 19:56
zadanie: NWD=3
m*n=30
30=3*10
30=2*15
30=5*6
w kazdym przypadku jeden z czynnikow nie jest podzielny przez 3
1 wrz 20:22
Mila:
Wydaje mi się, że to wystarczy, aby wykluczyc p=30.
1 wrz 20:40