matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
x
Natka:
Wykaż,że x jest liczbą całkowitą,gdy; x=log
5
9+2(log
5
1−log
5
3)
26 wrz 14:49
michal:
26 wrz 14:53
Eta:
x = log
5
9 +2( log
5
1
3
) = log
5
9+log
5
1
9
= log
5
9*
1
9
= log
5
1 =0 0 −−− liczba całkowita więc x −− jest liczbą całkowitą
26 wrz 18:31