całki
mimi: korzystając z podstawień trygonometrycznych oblicz całki:
30 sie 09:28
mimi: mógłby ktoś zastosować te podstawienia? i wyprowadzić mi te całki na jakieś podstawowe?
potem sobie powinnam poradzic
30 sie 09:35
mimi: proszę o pomoc
31 sie 08:51
Bogdan:
| | 1 | | 4 | |
a) Można np tak: Δ = 16, p = |
| , q = |
| , |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 4 | | 4 | | 3 | | 1 | |
−3x2 + 2x + 1 = −3(x − |
| )2 + |
| = |
| (1 − ( |
| (x − |
| ))2) |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
| | 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
podstawienie: |
| (x − |
| ) = t ⇒ |
| x − |
| = t |
| | 2 | | 3 | | 2 | | 2 | |
| | 3 | | 2 | |
|
| dx = dt ⇒ dx = |
| dt |
| | 2 | | 3 | |
| | dt | | 2 | | √3 | | 2 | | dt | |
... = ∫ |
| * |
| dt = |
| * |
| ∫ |
| = ... |
| | √(4/3)(1 − t2) | | 3 | | 2 | | 3 | | √1 − t2 | |
31 sie 11:17
mimi: oo dziekuje bardzo, reszte sama zrobie
a drugi przykład ktoś by umiał? mam problem z tymi podstawieniami, samej mi nie wychodzi.
31 sie 11:29
PW: A te "podstawienia trygonometryczne" to warunek konieczny?
31 sie 13:24
mimi: taka jest treść zadania niestety
31 sie 16:56
Mila:
a) podstawienie :t=sinu
b)
| | 1 | |
[x=tg(t), dx= |
| dt albo dx=(1+tg2(t)) dt, ] |
| | cos2(t) | |
| | 1 | |
∫ |
| *(1+tg2t)dt= dokończysz? |
| | (1+tg2t)√1+tg2t | |
31 sie 21:39
mimi: a z tym t=sinu jak dalej?
31 sie 23:13
mimi: myślę, że tak, w razie czego będę pytać, wielkie dzięki
31 sie 23:18
Mila:
31 sie 23:19
Mila:
t=sinu,dt=cosu du, u=arcsint]
| | 1 | | 1 | |
∫ |
| dt=∫ |
| *cosu du |
| | √1−t2 | | √1−sin2u | |
pogubiłam wcześniej znaki.
31 sie 23:21
mimi: no jednak się pospieszyłam, zaciełam się już na samym początku

przykład a)
31 sie 23:25
Mila:
| | sin2t | |
tg2t= |
| i sprowadź do wspólnego mianownika pod pierwiastkiem. |
| | cos2t | |
31 sie 23:27
mimi: a potem jedynka trygonometryczna?
31 sie 23:36
mimi: albo kombinować coś przez części? już sama nie wiem
31 sie 23:42
Mila:
| | sin2t | | cos2t+sin2t | | 1 | |
1+tg2t=1+ |
| = |
| = |
| |
| | cos2t | | cos2t | | cos2t | |
31 sie 23:42
mimi: no to jedynke zastosowałam, ale wyszlam teraz na całke
| | dt | |
∫ |
| i nadal nie wiem co z nią zrobić... |
| | | |
31 sie 23:47
Mila:
otrzymasz ;
∫cost dt
31 sie 23:47
mimi: aaa bo mogę spokojnie spierwiastkować (o ile jest takie słowo

) to wyrażenie?
31 sie 23:49
Mila: cd
| | x | |
=sint=sin(arctgx)= sin(arcsin |
| )= |
| | √1+x2 | |
Na pewno masz w wykładach, albo zobacz w tablicach zależności między funkcjami cyklometrycznymi
sin(arcsinx)=x
| | x | |
(arctgx)=(arcsin |
| ) |
| | √1+x2 | |
31 sie 23:53
Mila:
Dobranoc.
31 sie 23:54
mimi: dzieki za pomoc
31 sie 23:56
Mila:
1 wrz 00:00
mimi: Jej z tym drugim przykładem też sobie nie radzę

Jakbyś mogła jutro (a już raczej dzisiaj

) rozwiązać to do końca, byłabym baardzo wdzięczna.
1 wrz 00:06
Mila: Jutro, wieczorem.
1 wrz 00:08
mimi: dzieki wielkie !
1 wrz 00:11
mimi: Hej Mila, mogę prosić o pomoc?
2 wrz 23:04
Mila:
W czym?
cd. 23:21?
2 wrz 23:25
Mila:
| | cosu | |
∫ |
| du=∫du=u=arcsint=... dokończ, |
| | cosu | |
zobacz u
Bogdana co było podstawione za t.
2 wrz 23:35