l. zespolone
edek: Przedstawic liczbe (1−i)10/4−i w postaci a + bi.
30 sie 00:07
ICSP: | (1 − i) * 10 | |
| − i |
| 4 | |
30 sie 00:21
asdf: | 10* (1−i) | |
| , jak coś przez sprzężenie, czyli * 4+i, wskazówka: i2 = −1 |
| 4−i | |
30 sie 00:25
edek: sorki może nie sprecyzowałem.
(1−i)10 (10 potęga) licznik
4−i mianownik
30 sie 00:28
ICSP: zatem wystarczy zauważyć że :
(1−i)
10 = [(1 − i)
2]
5 = (−2i)
5 = −32i
stąd :
| 1 − i)10 | | − 32i | | −32i(4 + i) | | −128i + 32 | |
| = |
| = |
| = |
| = |
| 4 − i | | 4 − i | | (4 −i)(4 + i) | | 5 | |
30 sie 00:46
ICSP: ojc 4
2 + 1
2 = 17 a nie 5 jak napisałem
| | −128i + 32 | | 32 | | 128i | |
= |
| = |
| − |
| |
| | 17 | | 17 | | 17 | |
30 sie 00:47