podzielnosc
zadanie: Dla dowolnych liczb naturalnych m, n, jezeli iloczyn mn jest podzielny przez d2,
to co najmniej jedna z liczb m, n jest podzielna przez d. Czy powyzsze zdanie jest
prawdziwe dla
a) d=8 ;
b) d=9 ;
c) d=10 ;
d) d=11?
29 sie 23:47
zadanie: ?
30 sie 10:35
Vax: Dana zależność jest prawdziwa wtedy i tylko wtedy, gdy d jest pewną potęgą liczby pierwszej.
Istotnie, na początku ⇒, załóżmy nie wprost, że d = a*b, gdzie NWD(a,b)=1, ale wówczas
przyjmując m=a2 , n = b2 dostajemy d2 | m*n, jednak nie zachodzi żadna z podzielności d | m
v d | n, sprzeczność. Teraz pokażemy, że dla d = pk to działa, mamy pokazać, że p2k | mn ⇒
pk | m v pk | n, jeżeli nie wprost nie zachodzi żadna z tych podzielności, to m = px*t oraz
n = py*s, gdzie x,y < k, oraz p nie dzieli t,s, ale wówczas mn = px+yts nie jest podzielne
przez p2k, bo x+y < 2k sprzeczność.
Więc a) TAK , b) TAK , c) NIE , d) TAK
30 sie 10:52
zadanie: dziekuje
8=23 czyli 3 potega liczby pierwszej 2
9=32 druga potega liczby pierwszej 3
10=2*5 odpada bo 2 i 3 jest w pierwszej potedze
11=111 to tez jest w pierwszej potedze jest odp. tak dlaczego?
30 sie 14:21
Vax: Nie chodzi o to, że liczby pierwsze nie mają być w pierwszej potędze, tylko, że w rozkładzie
występuje dokładnie jedna liczba pierwsza w pewnej potędze (może być w pierwszej, tj d = p).
Dlatego 10 odpada, bo 10 = 2*5 składa się z iloczynu dwóch różnych liczb pierwszych.
30 sie 14:40
zadanie: dziekuje
30 sie 14:42